Με εδαφικό, και όχι μόνο, στις βαλίτσες στο Mont Pelerin

Στο Mont Pelerin της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου η συζήτηση του εδαφικού, όπως αποφάσισαν κατά την πολύωρη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.  
 
Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί άρχισε στις 18:30 το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέφει στο Προεδρικό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Όπως διευκρίνισε με την άφιξή του στο Προεδρικό, επί της ουσίας η συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη διήρκησε γύρω στις δυόμιση ώρες, ενώ ακολούθως προσέλαβε κοινωνικό χαρακτήρα σε φιλική ατμόσφαιρα.  
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την μετάβαση των δύο ηγετών στο Mont Pelerin της Ελβετίας από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί μεν στο εδαφικό, ωστόσο, θα υπάρξει όπως σημείωσε και διασταυρούμενη συζήτηση επί όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων. Συναφώς, έφερε ως παράδειγμα το περιουσιακό, το οποίο όπως υπέδειξε είναι συνυφασμένο με το εδαφικό.  
 
Ερωτηθείς κατά πόσο στην Ελβετία θα τον συνοδεύσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέπεμψε για λήψη σχετικής απόφασης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.
 
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πληροφορίες περί αιτήματος του Μουσταφά Ακιντζί για συμμετοχή εκπροσώπου της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν υπάρχει καμιά ανάλογη συμμετοχή ή παρουσία», ανέφερε.
 
Η ανακοίνωση των Η.Ε.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στην Ελβετία από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την Τετάρτη το βράδυ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Η συζήτηση στην Ελβετία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό και σε όλα τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν αλληλένδετα.

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελερίν, στην Ελβετία, από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτή η εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί κάτω από την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 
 
«Η συνάντηση», σημειώνεται, «θα επικεντρωθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού, καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα αλληλένδετα. Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η συνάντησή τους στην Ελβετία να προετοιμάσει το έδαφος για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν ότι είναι δυνατό, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία εντός του 2016».
 
Δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν συμπληρώσει τις συζητήσεις τους πριν τη συνάντηση της Ελβετίας, έχουν δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να πραγματοποιήσουν εκείνοι τη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ των δύο ηγετών.

 Οι δύο ηγέτες, αναφέρει η δήλωση των Η.Ε., «επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να προσφερθεί να φιλοξενήσει αυτό το γεγονός».
 
Οι ηγέτες θα συνοδεύονται στην Ελβετία από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ακιντζί: Σημείο καμπής η Ελβετία

Ως πάρα πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Μουσταφά Ακιντζί τη συνάντηση στην Ελβετία γιατί “δεν θα ήταν ψέμα να πω ότι θα μας φέρει ένα στάδιο πριν το τέλος προς το στόχο που έχουμε θέσει”.
 
Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από την 5ωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αυτός και η διαπραγματευτική του ομάδα πιθανόν θα αναχωρήσουν για την Ελβετία στις 6 Νοεμβρίου όπου μεταξύ 7 και 11 του ίδιου μήνα θα εργαστούν για πέντε ημέρες υπό την αιγίδα των ΗΕ, στο μέρος που καθόρισαν (Μοντ Πελερίν). Στο τραπέζι, είπε, θα βρίσκονται όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του εδαφικού, τα οποία θα δουν εκ περιτροπής εντός των πέντε ημερών. Εκεί, πρόσθεσε, δεν θα έχουν άλλη ασχολία και γι` αυτό θα έχουν την ευκαιρία μέρα – νύχτα να λύσουν αυτά τα θέματα και να καλύψουν απόσταση.
 
Θεωρεί, συνέχισε, ότι η Ελβετία θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο καμπής για να μπορέσουν να ζωντανέψουν τη δέσμευση που ανέλαβαν μαζί οι δύο ηγέτες για το τέλος του 2016. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον ιδιαίτερα στις νέες γενιές, στις κοινότητες του νησιού και πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε σε αυτό”.
 
Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, η ασφάλεια των Τ/κ. Αυτό, συνέχισε, δεν το θέλουν μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ε/κ κοινότητα.
 
Έμεινε, ανέφερε, ο Νοέμβριος και ο μισός Δεκέμβρης αφού μετά ξεκινάνε οι γιορτές για να εργαστούν και ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ελβετία σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα γίνει και μια πενταμερής διάσκεψη. Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη το ότι θα μεταβούν στην Ελβετία και δήλωσε ότι θα μεταβούν εκεί με θετικές προθέσεις και σκέψεις.
 
Ερωτηθείς εάν στην Ελβετία θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί παρέπεμψε στην ανακοίνωση των ΗΕ για συζήτηση του εδαφικού και άλυτων ακόμη θεμάτων που σχετίζονται μεταξύ τους. Οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, συνέχισε, θα συζητηθούν με τελεσίδικο τρόπο σε μια πενταμερή διάσκεψη αλλά και “εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα brainstorming. Γιατί στο τέλος σε αυτά τα εδάφη εμείς είμαστε που θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε που θέλουμε το μέλλον μας να είναι ασφαλές και να μπορεί να παρέχεται ασφάλεια στην κοινότητά μας, γιατί είμαστε η μικρότερη σε αριθμό κοινότητα”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»