Αυτός είναι ο παράδεισος του Mont Pelerin που θα πάνε Αναστασιάδης - Ακιντζί

Μετά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αποφασίστηκε η μετάβαση τους στο Mont Pelerin της Ελβετίας.

Πρόκειται για ένα κλασικό ορεινό θέρετρο της χώρας που ανήκει στην επαρχία Βέβε και βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα ανατολικά της Λωζάνης. 

Σημειώνεται πως το Bürgenstock στο οποίο έγιναν οι συνομιλίες το για το σχέδιο Ανάν το 2003 βρίσκεται κοντά στη Λουκέρνη σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από το Mont Pelerin.

Χειμερινό θέρετρο και «προσκύνημα» των φιλελευθέρων 

Στο Mont Pelerin καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες, κυρίως για τις χειμερινές του διακοπές. Ωστόσο έγινε παγκοσμίως γνωστό τον Απρίλιο του 1947 όταν εκεί συναντήθηκαν 39 καθηγητές απ´ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις του νεοφιλελευθερισμού. 

Συγκεκριμένα οι καθηγητές με επικεφαλής τους Friedrich August Hayek και Milton Friedman ίδρυσαν την οργάνωση «Mont Pelerin Society» με σκοπό την επικράτηση των φιλελεύθερων ιδεών έναντι της μαρξιστικής και της της κεϋνσιανής σκέψης που μόλις τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν αυτές που κέρδιζαν τους λαούς.


Μάλιστα η οργάνωση πήρε το όνομά της από το θέρετρο αφού οι δύο επικεφαλής διαφωνούσαν έντονα για ποιο όνομα θα έπρεπε να δοθεί στην οργάνωση και βρέθηκε ως μια μέση λύση.

Τα μέλη της οργάνωσης «Mont Pelerin Society» συναντιούνται αδιάκοπα από το 1947 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις μεταβολές στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Φέτος το συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. 

Η οργάνωση σήμερα τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς και των ελευθέρων κοινωνιών. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Αμερικανός καθηγητής οικονομικών Peter Joseph Boettke  που διδάσκει στο George Mason University των ΗΠΑ. 

Ο πύργος της τηλεόρασης 

Πέρα από το καταπράσινο τοπίο, που τους χειμερινούς μήνες ντύνεται στα λευκά, το Mont Pelerin διαθέτει καταπληκτικά καταλύματα και εστιατόρια προσφέροντας στους επισκέπτες του διακοπές υψηλών προδιαγραφών. 

Αναζητώντας στο διαδίκτυο εντοπίσαμε πως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο πύργος της τηλεόρασης (tv tower) που κτίστηκε την δεκαετία του 1970 και είναι προσβάσιμος στο κοινό. Μπορείτε να δείτε την εικόνα από τον πύργο. 

Σημειώνεται πως οι  δύο ηγέτες,  σύμφωνα με τη δήλωση των ΗΕ «επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να προσφερθεί να φιλοξενήσει αυτό το γεγονός.»

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»