Πάει και ο Μπαν Κι Μουν στην Ελβετία για το εδαφικό

«Στην Ελβετία πάμε να συζητήσουμε διεξοδικά και με λεπτομέρεια το θέμα του εδαφικού», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με το άμεσα συνδεδεμένο κεφάλαιο του περιουσιακού. Την ίδια ώρα, στην Ελβετία θα βρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις 8 Νοεμβρίου,  έχοντας παρουσία στο πλαίσιο προσφοράς των καλών υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά τα αρχικά στάδια της συζήτησης.  
 
Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησης Αναστασιάδη- Ακιντζί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως στην Ελβετία οι δύο ηγέτες δεν πρόκειται να περάσουν στο στάδιο του «πάρε-δώσε», καθώς και ότι ενδεχομένως να γίνει κάποια ανταλλαγή απόψεων στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ωστόσο αυτό δεν είναι θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων.
 
Επιβεβαίωση και από Έιντε 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο Ειδικός Αντιπρόσωπός του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο παρουσίας του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν, στο Mont Pèlerin της Ελβετίας. Μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κ. Έιντε, είπε ότι η συνάντηση στην Ελβετία διοργανώνεται από τα ΗΕ στο υψηλότερο επίπεδο και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ, όμως “αυτό μπορεί να συμβεί”, η εκεί παρουσία δηλαδή του ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε ακόμα ότι η Ελβετία δεν είναι το τέλος της ιστορίας και θα υπάρχουν μετά πολλά πράγματα προς επίλυση, είναι όμως μια συνάντηση κρίσιμης σημασίας.

 Χάρτες και συγκεκριμένες περιοχές
«Σε σχέση με τις συζητήσεις για τα κεφάλαια που δεν σχετίζονται με το εδαφικό-της ασφάλειας και των εγγυήσεων-κατά τη διάρκεια αυτής της εντατικοποιημένης φάσης παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Οφείλω να αναφέρω», συνέχισε, «ότι εμείς θα επιθυμούσαμε να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Εν πάση περιπτώσει μεταβαίνουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική συνάντηση στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια της οποίας, επιτέλους, θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα του εδαφικού με ανταλλαγή χαρτών, με αναφορές σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να συζητηθούν και θέματα που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων που συζητούνται μέχρι σήμερα. Όσον αφορά το περιουσιακό, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κεφάλαιο του εδαφικού, αλλά είμαι σίγουρος ότι στην παρουσία των δυο διαπραγματευτικών ομάδων στη Λευκωσία θα συζητηθούν όλα τα θέματα».
 
Ασφάλεια και εγγυήσεις
Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι η δική μας θέση είναι ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. «Στο τέλος της ημέρας εμείς θα κληθούμε να εφαρμόσουμε την όποια λύση. Ενδεχομένως να γίνει κάποια ανταλλαγή απόψεων και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν είναι θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων στην Ελβετία», σημείωσε.
 
Όχι «πάρε-δώσε»
Eρωτηθείς αν στην Ελβετία στο χρονικό διάστημα των πέντε ημερών οι δύο ηγέτες θα περάσουν στη φάση του «πάρε δώσε», ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά: «Όχι δεν είμαστε σε αυτήν τη φάση. Στην Ελβετία πάμε να συζητήσουμε διεξοδικά, με λεπτομέρεια, το θέμα του εδαφικού. Μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο ανταλλαγή απόψεων. Άρα θεωρούμε και αναμένουμε ότι στην Ελβετία θα γίνει μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση για το εν λόγω κεφάλαιο, πάντοτε σε συνδυασμό με το περιουσιακό. Συνδέονται απόλυτα τα δυο κεφάλια και αναμένουμε να γίνει ανταλλαγή και κατάθεση χαρτών και αναφορές σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο που αναφέρατε (πάρε- δώσε)».
 
Κόκκινες γραμμές
Ερωτηθείς κατά πόσο κατεβλήθη προσπάθεια από την πλευρά των τουρκοκυπρίων να διευρυνθεί και με άλλους αυτή η συζήτηση, εν είδει παρατηρητών, ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος είπε: « Σκέψεις επί τουρκοκυπριακής πλευράς ενδεχομένως να έγιναν. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Ότι δεν πάμε, ούτε σε μια διεθνή διάσκεψη ούτε τετραμερή ούτε πενταμερή. Πάμε-και αυτό είναι μια ένδειξη καλή θέλησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την ελληνοκυπριακή δηλ. πλευρά-στο εξωτερικό για να συζητήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα. Έχουν τελειώσει τα ψέματα όσον αφορά το εδαφικό. Δεν μπορεί κανείς πλέον να επικαλεστεί ότι δεν συζητά αυτό το θέμα γιατί ανησυχεί από διαρροές ή τίποτα άλλο. Πάμε σε αυτήν τη συνάντηση και αναμένουμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί», τόνισε.  
Ερωτηθείς αν πάμε με κόκκινες γραμμές, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι σίγουρα υπάρχουν κόκκινες γραμμές όταν πας στη συζήτηση ενός τόσου σημαντικού κεφαλαίου. «Έχουμε ενώπιόν μας συγκεκριμένα εναλλακτικά σενάρια, με πολύ συγκεκριμένους στόχους και θα εργαστούμε πολύ σκληρά μέσα από τη διαπραγμάτευση να πετύχουμε τους στόχους μας».
 
Η Μόρφου
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της Μόρφου: «Εκείνο που μπορώ ξεκάθαρα να σας αναφέρω είναι ότι μπορώ να σας παραπέμψω στη δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολύ πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με την επιστροφή της Μόρφου επί ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών ενώπιον και εκπρόσωπων ξένων κυβερνήσεων ήταν ξεκάθαρος για το συγκεκριμένο θέμα. Ακούμε κι εμείς και διαβάζουμε διάφορα σενάρια, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
Στηρίζει η Ελβετία
Στο μεταξύ, η Ελβετία έχει διαβεβαιώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη βοήθειά της στη διαδικασία που αφορά την Κύπρο ύστερα από σχετικό αίτημα, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Pierre-Alain Eltschinger, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ενόψει της διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Mont Pelerin της Ελβετίας στις 7-11 Νοεμβρίου, ο κ. Eltschinger είπε πως η έκταση αυτής της στήριξης θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των διαπραγματευόμενων μερών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτός είναι ο παράδεισος του Mont Pelerin που θα πάνε Αναστασιάδης - Ακιντζί
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών