Έιντε: Η λύση εντός του έτους περνά από την Ελβετία

Οι συνομιλίες στην Ελβετία είναι σημαντικές γιατί θα δείξουν με ακόμη περισσότερη σαφήνεια κατά πόσον ο στόχος για λύση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους είναι εφικτός ή όχι, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.
Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την εξαγγελία για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στο Mont Pelerin, της Ελβετίας, ο κ. Έιντε είπε πως κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Mουσταφά Ακιντζί επανέλαβαν την αφοσίωσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να αναζητήσουν μια λύση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. «Αυτό είναι ασφαλώς φιλόδοξο, αλλά κρίνω ότι είναι ακόμη δυνατόν. Και η συνάντηση στην Ελβετία είναι σημαντική γιατί θα δείξει με ακόμη περισσότερη σαφήνεια κατά πόσον αυτός ο στόχος είναι εφικτός σε αυτό το χρονικό πλαίσιο ή όχι», ανέφερε.
Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, «αλλά είμαστε όλοι μας ξεκάθαροι ότι πολύ σημαντικά θέματα παραμένουν να διευθετηθούν, περιλαμβανομένου του θέματος των εδαφικών αναπροσαρμογών και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ασφαλώς, το οποίο ελπίζω να ακολουθήσει σύντομα».
Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Συλλούρη και πως συζήτησαν για το τι θα συμβεί στην Ελβετία, υπενθυμίζοντας πως χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα διεξάγουν την επόμενη εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών στο Mont Pelerin της Ελβετίας με κύριο θέμα το εδαφικό, ενώ επεσήμανε παράλληλα την αποφασιστικότητα να συζητηθούν και όλα τα ανοικτά θέματα σε όλα τα κεφάλαια.
Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως συζήτησαν κάτι «που είναι εξαιρετικά σημαντικό, η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος της οποίας τα θεμέλια οι ηγέτες με τη βοήθειά μου προσπαθούν να οικοδομήσουν, να είναι γερά ριζωμένη στην Ευρώπη στις ευρωπαϊκές αξίες, αυτές της Ε.Ε. και αυτές του Συμβουλίου της Ευρώπης, και να είναι ευθυγραμμισμένη με αυτό που αναφέρεται στην κοινή δήλωση (των ηγετών) - μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να σέβεται πλήρως την αρχή επί της οποίας είναι οικοδομημένη η Ε.Ε.»
Ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα κλειδί και πως για αυτό το λόγο «έχουμε τώρα μια στέρεη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διεθνών οικονομικών θεσμών» για να διασφαλιστεί πως δεν θα διευθετήσουν μόνο τα πολιτικά θέματα, αλλά επίσης θα υπάρξει οικονομική βιωσιμότητα του νέου ομόσπονδου κράτους, και ότι μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια ότι η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, μια χώρα για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα αποτελεί μια λειτουργική ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Και αυτό είναι κάτι επί του οποίου αφιερώσαμε κάποια ώρα (στη συνάντηση), ανέφερε, προσθέτοντας πως αντικρίζουν με τον ίδιο φακό αυτά τα θέματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία θα υπάρξει μια καλή εξέλιξη. «Αν όλα πάνε καλά τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ολικό σχέδιο λύσης, το οποίο αν είναι στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου τότε θα μπορούμε να το δούμε με θετικό τρόπο. Αν όχι ο καθένας θα κάνει το καθήκον του», είπε.
 
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ