Βροχή μειώσεων στις διατιμήσεις της ΑΗΚ

Σημαντικές μειώσεις μέχρι και 52% για τις μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και τους οικιακούς χρήστες προνοούν οι νέες διατιμήσεις τις οποίες προτείνει η ΑΗΚ. 

Η ΑΗΚ παρουσίασε μελέτη για την εφαρμογή νέας μεθοδολογίας στον τρόπο υπολογισμού των διατιμήσεων από το 2017 και έπειτα, θέτοντας τη μελέτη σε δημόσια διαβούλευση ως τις 27 Νοεμβρίου 2016.
Η ΑΗΚ σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό οίκο ECA, ετοίμασε μελέτη για νέες Διατιμήσεις Ηλεκτρισμού που βασίζονται στη Ρυθμιστική Απόφαση 02/2015 «Δήλωση Ρυθμιστικής Πρακτικής και Μεθοδολογία Διατιμήσεων Ηλεκτρισμού». Με οδηγίες της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ θα πρέπει να προβεί σε δημόσια διαβούλευση για τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. 

Μετά την έκδοση από τη ΡΑΕΚ της Ρυθμιστικής Απόφασης 02/2015 «Δήλωση Ρυθμιστικής Πρακτικής και Μεθοδολογία Διατιμήσεων Ηλεκτρισμού» η ΑΗΚ σε συνεργασία με το συμβουλευτικό οίκο ECA ετοίμασε μελέτη για νέες Διατιμήσεις Ηλεκτρισμού που βασίζονται στη Ρυθμιστική αυτή απόφαση. Με οδηγίες της ΡΑΕΚ η ΑΗΚ θα πρέπει να προβεί σε δημόσια διαβούλευση για τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.
 
Η τελευταία φορά που άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των διατιμήσεων ήταν το 2004 και ο κύριος λόγος που σήμερα γίνεται αυτή η αλλαγή είναι τα νέα δεδομένα τόσο της ΑΗΚ όσο και της αγοράς.  Καταρχήν ο διαχωρισμός του οργανισμού, τόσο λειτουργικά όσο και λογιστικά, απαγορεύει την ύπαρξη οποιοδήποτε επιδότηση από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Ταυτόχρονα, η ΡΑΕΚ ρύθμισε αυστηρά την απόδοση της ΑΗΚ στο 4,6% από 6% ως 8% που ήταν προηγουμένως, περιορίζοντας το κέρδος που μπορεί να έχει ο Οργανισμός. Ένα ποσό το οποίο φυλαγόταν ως αποθεματικό για νέες επενδύσεις και έργα. Τέλος, στόχος είναι η απλοποίηση των διατιμήσεων που από 30 που είναι σήμερα θα μείνουν 11. 

Σύμφωνα με την μεθοδολογία που έδωσε εντολές οι ΡΑΕΚ να ακολουθηθεί πρόθεση είναι να μην υπάρχουν αυξήσεις αλλά μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτά τα νούμερα θα είναι τα τελικά μιας και θα περάσουν από τη δημόσια διαβούλευση και μπορεί κάτι να αλλάξει στον τρόπο υπολογισμού. 
 
Προς το παρόν τα νούμερα κάνουν λόγο για σημαντικές μειώσεις κυρίως στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές οι οποίοι μπορεί να επωφεληθούν μείωσης έως και 52%. Τα μεγάλα εμπορικά κτίρια μπορεί να δουν μια μείωση της τάξης του 45% και τα ξενοδοχεία μείωση από 4% έως 7%. Οι μικροί εμπορικοί καταναλωτές μπορεί να επωφεληθούν από μια μείωση ύψους από 10,6% ως 23%, ενώ οι μικροί βιομήχανοι από μείωση ως και 21,1%. 

Μικρότερη είναι η μείωση την οποία μπορεί να επωφεληθούν οι οικιακούς χρήστες. Για ένα μέσο  νοικοκυριό με κατανάλωση 500 kwh η μείωση θα φτάνει το 0,4%, ενώ για κατανάλωση 2000 kwh το 8%. 
Αντιθέτως, στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις, πχ 100 kwh, για άτομα που είναι μόνα τους και δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα, τότε θα παρουσιαστεί μια αύξηση της τάξης του 22,7%, που σε πραγματικούς αριθμούς είναι γύρω στα €3,5 τη διμηνία. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη μείωση για τους μη οικιακούς καταναλωτές οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες, αφαιρείται η επιβάρυνση που επιβαλλόταν σε όσους ξεπερνούσαν κάποια συγκεκριμένη ισχύ (maximum demand), κάτι που αποτελούσε σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως και το σενάριο να μην καταργηθεί τελικά και έτσι οι μειώσεις να μην είναι τόσο μεγάλες. 
 
Δημόσια διαβούλευση 
Τόσο η μελέτη αυτούσια, όσο και περίληψη της (executive summary) έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ (www.eac.com.cy) και είναι διαθέσιμα από σήμερα για την πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων.  
Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης αρχίζει στις 27/10/2016 και τελειώνει στις 27/11/2016 και οι ενδιαφερόμενοι αφού μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα, μπορούν να υποβάλουν τα σχόλια τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση tariff-consultation@eac.com.cy
χρησιμοποιώντας το έντυπο σχολίων, το αργότερο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016. 
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα παρουσιαστούν και επίσημα από τους συμβούλους της ΑΗΚ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 στις 3:00μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Η παρουσίαση αυτή θα είναι ανοικτή για το κοινό.