3 Φανάρια: Η ιστορία πίσω από το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Λευκωσίας
06:49 - 26 Οκτωβρίου 2016
Περπατώντας στην πλατεία Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία το μάτι σου απευθείας πέφτει στο μικρό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «3 Φανάρια». Μυρωδιές από παραδοσιακά γλυκά και από παραδοσιακό καφέ κρατάνε τη φήμη και την αγάπη της παράδοσης με αποτέλεσμα να το προτιμούν οι ντόπιοι, οι τουρίστες αλλά και όσοι επισκέπτονται καθημερινά την παλιά πόλη.
Το ζαχαροπλαστείο στεγάζεται εκεί από το 1952, από τότε που οι δύο νεόνυμφοι, ο Σάββας Λεμονάρης από την Πάφο και η Μαρούλα από την Έγκωμη αποφάσισαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο παλιό καφενείο ώστε να στεγάσουν εκεί το δικό τους μικρό ζαχαροπλαστείο. Οι μυρωδιές από τα παραδοσιακά γλυκά και ο ξεχωριστός καφές κατάφεραν να κρατηθούν με το πέρας των χρόνων, 64 χρόνια μετά.
Το όνομα «3 Φανάρια» ήταν η επωνυμία που έδωσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του καφενείου και απλά κράτησαν το ίδιο. «Τότε δεν είχε καφενεία ή σύγχρονες καφετέριες. Υπήρχαν μόνον τα Tearooms, επηρεασμένοι πάντοτε από την Αγγλοκρατία», δήλωσε ο ιδιοκτήτης.
Η επιχείρηση μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ,έτσι από το 1978 την επιχείρηση ανέλαβε ο γιός τους ο κ. Αντρέας Λεμονάρης. Οι συνταγές των γλυκών αποτελούν κληρονομιά για την οικογένεια αφού μετά τον πατέρα-Σάββα , το γιό-Αντρέα, θα τις εκτελούν τα εγγόνια.
Το καφενείο- ζαχαροπλαστείο έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Κύπρου, από την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, την περίοδο της ΕΟΚΑ, την ανεξαρτησία αλλά και τα τραγικά γεγονότα του πολέμου το 1974.
«Όλα τα γεγονότα ξεκινούσαν από την πλατεία Φανερωμένης, διαμαρτυρίες ,εξεγέρσεις, όλα από εδώ . Θυμάμαι πολλούς Άγγλους να μπαίνουν στο ζαχαροπλαστείο αλλά και πολλούς δικούς μας να κρύβονται εδώ», δήλωσε.
Στο χώρο του ζαχαροπλαστείου υπάρχει μια υπόγεια αποθήκη στην οποία φιλοξενήθηκαν πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τα όπλα τους ανέφερε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο κ. Αντρέας.
Σήμερα το καφενείο αποτελεί στέκι για πολλούς ενώ την Κυριακή δύσκολα βρίσκεις χώρο να καθίσεις για ένα καφέ.
Ο κ. Αντρέας μας είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να αλλάξω τίποτα. Θέλω να το αφήσω όσο παραδοσιακό μπορώ. Ο κόσμος έρχεται εδώ για τα γλυκά μας . Δεν θα αλλοίωνα την οικογενειακή παράδοση στο βωμό του χρήματος» .