Κάνουν check in στον προορισμό συζήτησης του εδαφικού

Check in για τον προορισμό (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα η Γενεύη της Ελβετίας), όπου από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συζητήσουν το εδαφικό, αναμένεται να κάνουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η συζήτηση και οριστικοποίηση του χώρου συζήτησης του εδαφικού αναμενόταν να γίνει κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας οι δύο ηγέτες, χωρίς ωστόσο τελικά αυτό να συμβαίνει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραπέμπει, σε ό,τι αφορά τη λήψη απόφασης επί του θέματος, πιθανότατα στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε πάντως πως η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου, μάλλον στην Ελβετία.
 
Ως προς το κατά πόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν για τη συζήτηση του εδαφικού οι πολιτικοί αρχηγοί, αυτό είναι κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα διαφανεί έπειτα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Κυριακή. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως για την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, έχει καθοριστεί η παραχώρηση διακαναλικής συνέντευξης Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη, προς ενημέρωση του λαού αναφορικά με την μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Την κρισιμότητα που εμπερικλείει η συζήτηση του εδαφικού όσον αφορά την προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού ανέδειξαν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι  Financial Times, γράφοντας χαρακτηριστικά πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαγάγουν τις πιο λεπτομερείς συνομιλίες από την εισβολή του 1974 και μετά, με την έδρα αυτών να μεταφέρεται στην Ελβετία στις αρχές του Νοεμβρίου, αγγίζοντας για πρώτη φορά τα διαφιλονικούμενα ζητήματα του εδαφικού και της ανταλλαγής περιουσιών. Μάλιστα, αξιωματούχος που δεν προσδιορίζεται υποδείκνυε στην εφημερίδα το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι με χάρτες επί εδαφικών προτάσεων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά της εφημερίδας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί υπό πίεση, ώστε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για την επιστροφή της Μόρφου. Συναφώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει ότι ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός στη Μόρφου είναι πολύ μεγάλος για να σταθεί δυνατή η επιστροφή της περιοχής και αντιπροτείνει τη χερσόνησο της Καρπασίας, που «θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά».
 
 
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ