Αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την Ελευθερία του Τύπου στη Τουρκία

Σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας σε σχέση με την κατάσταση των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης αναμένεται αύριο από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.
 
Το ψήφισμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά και τις πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος εκπροσωπώνταςτην Ομάδα της Αριστεράς πήρε μέρος στη χθεσινή συνεδρία των επτά εκπροσώπων/εισηγητών των πολιτικών Ομάδων του ΕΚ, που κατέληξαν στο συγκεκριμένο ψήφισμα.
 
Στο ψήφισμα καλείται η Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις συλλήψεις, απειλές, παραβιάσεις και τουςπεριορισμούς που υποβάλλει σε δημοσιογράφους και τις οικογένειες τους.
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αλλά και την Οργάνωση Τούρκων Δημοσιογράφων, από τις 15 Ιουλίου περισσότεροι από 99 δημοσιογράφοι/διανοούμενοι έχουν συλληφθεί χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία. Αν προσθέσει κανείς και τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ που έχουν συλληφθεί, τότε ο αριθμός φτάνει τους 130. Επιπρόσθετα, πέραν των 130 ΜΜΕ έχουν κλείσει με διατάγματα της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.
 
«Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι στο ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι οι διώξεις και οι περιορισμοί εναντίον των ΜΜΕ γίνονταν και πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Όπως και σε προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα, ζητούμε από την Τουρκία να χαλαρώσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο σε συνάρτηση με τον υφιστάμενο αντιτρομοκρατικό νόμο (ο οποίος διέπεται από ένα εξοργιστικά ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας) καταλύει κάθε έννοια του κράτους δικαίου», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.
 
Πριν την έγκριση του ψηφίσματος θα προηγηθεί συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα αργά το απόγευμα στην Ολομέλεια.
 

  • :ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας