Προσφυγικό και Κυπριακό θα συζητηθούν στην Αθήνα από τον Ομπάμα
14:24 - 26 Οκτωβρίου 2016
Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, η προσφυγική κρίση, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει με την ελληνική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 15 – 16 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, η επίσκεψη πραγματοποιείται ως συνέχεια του μηνύματος του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με το οποίο επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα και σίγουρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μετά την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στο Βερολίνο.
Εκτιμάται, επίσης, ότι είναι το αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και ότι ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, λόγω και των εξελίξεων που υπάρχουν. Στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική περιλαμβάνονται επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν, από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Με επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών. Παράλληλα, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η Δημοκρατία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού Προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση, σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ