Συνελήφθη η 'μικρή' Αφγανή του National Geographic

  Μια Αφγανή, η οποία έγινε διάσημη όταν η φωτογραφία της έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic το 1985, συνελήφθη στο Πακιστάν γιατί είχε στην κατοχή της πλαστά πακιστανικά έγγραφα.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα, της νεαρής με τα καταπράσινα μάτια και την κόκκινη μαντίλα, είχε τραβηχτεί σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι.

Το εξώφυλλο είναι ένα από τα διασημότερα στην ιστορία του αμερικανικού περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια περίοδο που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή.

 

Τρεις δεκαετίες και πλέον αργότερα, η Γκούλα συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές "για κατοχή πλαστής ταυτότητας", όπως ανέφερε ο Σαχίντ Ιλίας, ένας υπεύθυνος της Nadra, της εθνικής αρχής δεδομένων μητρώου.

Πριν από δύο χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) του Πακιστάν είχε ξεκινήσει έρευνες στην Πεσάβαρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ο Ιλίας είπε ότι η FIA αναζητά τρεις αξιωματούχους της Nadra που φέρονται ότι παρέδωσαν την πλαστή ταυτότητα στην Γκούλα και εξαφανίστηκαν, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Γκούλα μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7-14 ετών και σε καταβολή προστίμου ύψους 3-5.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκούλα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014. Είχε δηλώσει τότε, ότι το όνομά της ήταν Σαρμπάτ Μπίμπι.

 

Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.

Ο ΜακΚάρι εντόπισε την Γκούλα το 2002, αφού έψαχνε επί 17 χρόνια, σε ένα απομονωμένο χωριό του Αφγανιστάν. Η γυναίκα είχε παντρευτεί έναν φούρναρη και είχε αποκτήσει τρεις κόρες. Στη συνέχεια φαίνεται ότι αναζήτησε καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.

Τους τελευταίους μήνες στο Πακιστάν είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό ανθρώπων που κατέχουν παρανόμως πακιστανικές ταυτότητες. Αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι η Nadra έχει ελέγξει εξονυχιστικά 91 εκατομμύρια ταυτότητες και εντόπισε 60.675, οι κάτοχοι των οποίων δεν ήταν Πακιστανοί. Στο Πακιστάν ζουν σήμερα 1,4 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες.

 

Πηγή: Νews247.gr

Δειτε Επισης

Τραμπ: Το Ισραήλ συμφώνησε στους όρους για εκεχειρία 60 ημερών στη Γάζα
Λύση στην Ουκρανία μόνο με αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων το μήνυμα Πούτιν σε Μακρόν
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Έξαλλος ο Ερντογάν για τη γελοιογραφία του Μώαμεθ-«Άθλια προβοκάτσια»
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση