Η Σ. Κουκουμά εξελέγη Aντιπρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής 'Ενωσης

  Aντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διακοινοβουλευτικής `Ενωσης εξελέγη η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα, στο πλαίσιο των εργασιών της 135ης  Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η εκλογή της κ. Κουκουμά έγινε την Τρίτη, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Προεδρείου.

Οι εργασίες της 135ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης ολοκληρώνονται στη Γενεύη στις 27 Οκτωβρίου. Η κ. Κουκουμά έλαβε μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Η ελευθερία των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις πολιτικές διαδικασίες, με ασφάλεια και χωρίς παρεμβάσεις: οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών προς επίτευξη αυτού του στόχου».

Στην παρέμβασή της η κ. Κουκουμά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα κοινοβούλια οφείλουν να εφαρμόσουν τα πλέον αποτελεσματικά και κατάλληλα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου του δημοκρατικού ελλείμματος σε όλες του τις μορφές. Τόνισε, παράλληλα, ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών παρακολουθεί την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών για το 2014-2017, που στοχεύει στην προώθηση θεμάτων ισότητας των φύλων και σχετικών εθνικών πολιτικών.

Έκανε επίσης αναφορά στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος, από την ίδρυσή του το 1994, συνεχίζει να προωθεί τα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών, μέσω της συντονισμένης προσπάθειας των αρμόδιων κυβερνητικών Τμημάτων και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Η Κύπρος, πρόσθεσε η κ. Κουκουμά, επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευσή της σε όλα τα σχετικά σχέδια δράσης και οδηγίες της ΕΕ.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι είναι σημαντική η συνέχιση της ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής και ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα, αφού, όπως εξήγησε, σημαντικό στοιχείο της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων είναι η ελευθερία των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως και με ασφάλεια στις πολιτικές διαδικασίες.

Υπογράμμισε ότι η επίτευξη της ισότητας απαιτεί σωστή ιδεολογική βάση, δέσμευση και κοινή προσπάθεια, ώστε πρωτίστως να εκλείψουν τα προβλήματα που εμποδίζουν τις γυναίκες από την ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτική ζωή.

Η μειωμένη αντιπροσώπευση των γυναικών στην πολιτική, επεσήμανε η κ. Κουκουμά, δεν αποτελεί το μόνο θέμα προς επίλυση και συνέχισε λέγοντας πως οφείλουμε να βελτιώσουμε επίσης τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών στις χαμηλότερες τάξεις της κοινωνίας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα σοβαρότερα προβλήματα που τις απασχολούν. Είπε ακόμη πως προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και θεσμούς χρειάζεται αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών