«Δικτάτορα» αποκάλεσε τον Ερντογάν ο Χριστόφιας
21:12 - 26 Οκτωβρίου 2016
Οι εγγυήσεις είναι απαράδεκτες και «είμαι αναφανδόν εναντίον», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε «εάν θα αποφύγουμε τις εγγυήσεις 100% "με το σπαθί στο χέρι", δεν το ξέρω».
Σε παρέμβαση του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ζήνωνα Τζιάρρα και Νίκου Μούδουρου «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιδεολογικές όψεις εξωτερικής πολιτικής», ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει τη δύναμη και το κύρος διεθνώς να μπορέσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα να πειθαναγκάσει την Τουρκία να απεκδυθεί του δικαιώματος των εγγυήσεων».
Αυτό, είπε, θα είναι σωτήριο πρώτα για τους Τουρκοκύπριους και μετά για ολόκληρη την Κύπρο. Ακόμα και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που δεν θέλουν τις εγγυήσεις, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι είναι υπέρ των εγγυήσεων, «λόγω του φόβου από το ΑΚΡ» και τον «δικτάτορα», όπως αποκάλεσε, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ως «ένας σεμνός και δημοκράτης Ισλαμιστής και καταλήγει σε ένα φανατικό δικτάτορα, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν νέο σουλτάνο». Χώρισε την Τουρκία , πρόσθεσε, «όχι στα δύο αλλά στα πέντε».
Σε ερώτηση για τις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ο Δημήτρης Χριστόφιας παρατήρησε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, που λέγονται σκοπίμως δημόσια και θα πρέπει αυτά να διυλίζονται δύο και τρεις φορές. «Να κρίνουμε από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, το οποίο δεν είναι απλό να το πετύχεις», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος ανέφερε ότι με καθυστέρηση 35 - 40 χρόνων «αρχίσαμε να μελετούμε την Τουρκία και ευτυχώς εμφανίστηκαν νέοι επιστήμονες που το κάνουν». Επίσης, δήλωσε ότι παραμένει η άποψή του πως, αν δεν βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είναι δύσκολο η Τουρκία να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού. Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι συμφωνεί με την δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι «σε περίπτωση, που έχουμε τόση μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων για να την μεταφέρουμε στην Ευρώπη, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση του Κυπριακού της αρεσκείας των Κυπρίων, θα περάσει μέσα από την Τουρκία αγωγός μεταφοράς αερίου».
Αυτό, ανέφερε, θα είναι ένα «λουκούμι» για την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού, «διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», κατέληξε ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Σημαντική αύξηση του τουρκικού ενδιαφέροντος
Το ενδιαφέρον για την Τουρκία και για το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο λόγω των διαπραγματεύσεων, αλλά και λόγω των εξελίξεων τόσο στην ίδια την Τουρκία, όσο και στην ρευστή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας για ενδυνάμωση της επιρροής της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, το ασταθές εσωτερικό της, τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται γι’ αυτούς τους λόγους στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, ενώ σημείωσε πως στην ίδια θερμή περιοχή, άμεσα συνδεδεμένη με την Τουρκία, είναι και η Κύπρος.
Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που γίνονται και οι δημόσιες συζητήσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία επηρεάζει καθοριστικά και τις προσεγγίσεις των διεθνών συνομιλητών στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε. «Και πιο συγκεκριμένα στην ανάγκη στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού ο υφιστάμενος ρόλος της Κύπρου όχι μόνο διατηρηθεί, αλλά ενισχυθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε.
Για το βιβλίο «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιδεολογικές όψεις εξωτερικής πολιτικής» ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «συνιστά μια περιεκτική ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, με έμφαση τη δεκαετία του 2010 και μετά, και συνεισφέρει τα μέγιστα, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, στην από μέρους μας ανάπτυξη του αναγκαίου προβληματισμού για τους γενικότερους χειρισμούς μας και την ακολουθητέα στρατηγική προς επίτευξη των στόχων μας».