Τελικά ξέρουμε τι τρώμε;

Η ΕΕ πρέπει να θέσει υποχρεωτικά όρια στη χρήση λιπαρών οξέων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και παχυσαρκίας, θεωρούν οι Eυρωβουλευτές.

Το θέμα των αποκαλούμενων και ως τρανς λιπαρών οξέων, θα συζητηθεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, και σχετικό ψήφισμα θα υιοθετηθεί αύριο. Τα trans-λιπαρά οξέα είναι ακόρεστα λιπαρά τα οποία υπάρχουν σε τροφές που παράγονται από μηρυκαστικά καθώς και σε βιομηχανικά παραχθέντα, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα τρανς-λιπαρών είναι τα εξής: λίπος για τηγάνισμα για βιομηχανική χρήση, μαργαρίνη που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, προ-συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, κέικ, μπισκότα και γκοφρέτε, ποπ κορν που ετοιμάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων, τηγανητά τρόφιμα, σούπες και σάλτσες.

Οι Eυρωβουλευτές επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι μόνο ένας στους τρεις καταναλωτές στην ΕΕ γνωρίζει για την ύπαρξη των τρανς-λιπαρών οξέων αποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν την επισήμανση των προϊόντων δεν επαρκούν.

Η επισήμανση είναι μεν σημαντική, πρέπει ωστόσο δε, να συνοδεύεται και από την επιβολή υποχρεωτικών ορίων, αναφέρουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, και κατά προτίμηση μέσα σε δύο χρόνια, ένα μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση τρανς- λιπαρών οξέων σε όλα τα τρόφιμα.

Τα εν λόγω λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται περισσότερο στα φθηνότερα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο εκτεθειμένα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς-λιπαρά οξέα. Αυτό οξύνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

Τα τρανς-λιπαρά οξέα είναι ακόρεστα λιπαρά τα οποία συναντώνται σε τροφές που παράγονται από μηρυκαστικά καθώς και σε βιομηχανικά παραχθέντα, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Η κατανάλωση βιομηχανικά παραχθέντων, μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος.

Η υψηλή κατανάλωση τρανς-λιπαρών συνιστά παράγοντα κινδύνου, ιδίως για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου (περισσότερο από κάθε άλλο θρεπτικό στοιχείο ανά θερμίδα), μιας ασθένειας η οποία υπολογίζεται συντηρητικά ότι ευθύνεται για περίπου 660.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ, ήτοι περίπου 14% της συνολικής θνησιμότητας.

Η Δανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που περιόρισε τη χρήση των τρανς-λιπαρών στα έλαια και τα λίπη με νόμο που εισήγαγε το 2003. Παρόμοια εθνικά νομικά όρια έχουν έκτοτε εφαρμοσθεί στην Αυστρία (2009), την Ουγγαρία (2013) και τη Λετονία (2015). Εθελοντικά μέτρα για τη μείωση της περιεκτικότητας σε τρανς-λιπαρά οξέα εφαρμόζονται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Εθνικές διατροφικές συστάσεις έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία.

Τον Ιούνιο του 2015, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε μια απόφαση βάσει της οποίας τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, η κύρια πηγή των βιομηχανικά επεξεργασμένων τρανς-λιπαρών στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν
αναγνωρίζονται πλέον ως ασφαλή για να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και θα απαγορευθούν από τον Ιούνιο του 2018.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα