Θεμελιώδη δικαιώματα και φυσικό αέριο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τον ετήσιο έλεγχο της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα στο Στρασβούργο.
 
Οι Ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η Επιτροπή οφείλει να δημιουργήσει ένα δεσμευτικό μηχανισμό για την υποβολή ετήσιας έκθεσης που θα αφορά την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να συμπεριληφθεί σε ψήφισμα του ΕΚ, με τους Ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει αντικειμενικά σημεία αναφοράς και να καθορίζει μία σαφή, σταδιακή προσέγγιση για την αποκατάσταση των όποιων παραβάσεων.
 
Στο πλαίσιο της σημερινής ολομέλειας, θα τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο ψηφίσματος στην έκθεση για την στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου όπου εμπεριέχονται αναφορές και στην Κύπρο. Στην πρόταση ψηφίσματος το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν στην περιοχή την ευκαιρία να αναδειχθεί ως δυναμικό κέντρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πιστεύει ότι η νέα δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν κόμβο υποδομών.
 
Εξάλλου, το ΕΚ θα συζητήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις.
 
Η βελτίωση στη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και η πρόοδος στην εφαρμογή των κανόνων για την κατάσταση με τα ονόματα των επιβατών (PNR) θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με την Επιτροπή και το Συμβούλιο.
 
Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το απόγευμα το πρόγραμμα εργασίας και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017. Η φετινή συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής θα συμβάλει στην κοινή δήλωση, που θα υπογραφεί για πρώτη φορά από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, το Δεκέμβριο, σχετικά με τους κοινούς στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΕ για το επόμενο έτος.
 
Η κοινή δήλωση θα περιλάβει τις προτεραιότητες των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε βασικούς τομείς πολιτικής, προκειμένου να επισπευσθεί η νομοθετική διαδικασία και να δώσει γρήγορα αποτελέσματα.
 
Επίσης, το ΕΚ θα υποστηρίξει, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επικείμενη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) με την Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι η ΕΕ οφείλει να επικαιροποιήσει το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες κρίσεις.
 
Οι Ευρωβουλευτές θεωρούν ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020 δεν είναι αρκετό για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες νέες κρίσεις και προτεραιότητες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτος, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης, της τρομοκρατίας και της εσωτερικής ασφάλειας, της κρίσης στη γεωργία ή στα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα ανεργίας,ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
 
Οπως τονίζουν στο σχέδιο ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές, η αναθεώρηση του ΠΔΠ παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στην ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν