Πώς να προστατέψετε τα κινητά σας από κακόβουλα λογισμικά

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες, για τους περισσότερους από εμάς, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες σχεδόν τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μέσω αυτών των συσκευών, επικοινωνούμε, κοινονικοποιούμαστε, αποθηκεύουμε φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες, ενώ πολλές φορές προβαίνουμε σε on line αγορές και πραγματοποιούμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές.
 
Σ’ αυτές τις τραπεζικές συναλλαγές, μέσω κινητών συσκευών, θα σταθούμε λίγο. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι, αυτοί που έπεσαν θύματα επιτηδείων, οι οποίοι με κάποιο κακόβουλο λογισμικό mobile banking, κατάφεραν να υποκλέψουν τραπεζικά δεδομένα και προσωπικές πληροφορίες αυθεντικοποίησης ή ακόμα και να προβούν σε μεταφορές και αναλήψεις χρημάτων.

Το να μολυνθεί κάποια κινητή συσκευή από κακόβουλο λογισμικό mobile banking, δεν είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Μια απλή επίσκεψη μας σε μολυσμένους ή κακόβουλους ιστοτόπους, είναι αρκετή για να μολύνει το κινητό μας τηλέφωνο ή το tablet μας. Ακόμα, η συσκευή μας μπορεί να μολυνθεί με την εγκατάσταση μιας κακόβουλης εφαρμογής (Application) ή ακόμα με την μέθοδο phishing.

Για την προστασία μας από κακόβουλα λογισμικά mobile banking, θα πρέπει, λέει η Αστυνομία, να υιοθετήσουμε μια σειρά από μέτρα και πρακτικές.

Αρχικά θα ήταν καλό να εγκαταστήσουμε στην συσκευή μας, την επίσημη εφαρμογή για κινητές συσκευές, της τράπεζας με την οποία συνεργαζόμαστε. Αν πάλι προτιμούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας, μέσω του επίσημου ιστότοπου της τράπεζας, καλό θα ήταν κάθε φορά που μπαίνουμε στον ιστότοπο αυτό, να βεβαιωνόμαστε ότι βρισκόμαστε στο σωστό τόπο.

Είτε χρησιμοποιούμε την εφαρμογή, είτε τον ιστότοπο της τράπεζας, είναι ορθό να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε την αυτόματη είσοδο (log in) στο λογαριασμό μας.

Για τις διαδικτυακές αυτές συναλλαγές, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε ασφαλή σημεία σύνδεσης με το διαδίκτυο και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τις ελεύθερες, μη ασφαλείς Wi-Fi συνδέσεις.

Αρκετά σημαντικό είναι να μην μοιραζόμαστε με κανένα, δεδομένα που αφορούν τον τραπεζικό μας λογαριασμό και ιδιαίτερα τον κωδικό πρόσβασης. Η αποστολή οποιασδήποτε πληροφορίας για τον τραπεζικό μας λογαριασμό, μέσω SMS ή email, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε περίπτωση που χάσετε τη συσκευή σας ή αλλάξετε τηλεφωνικό αριθμό, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας, για να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας.

Θα ήταν χρήσιμο επίσης, να ελέγχετε τακτικά τους έντυπους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, εάν λαμβάνεται τέτοιους από την τράπεζα.

Είναι επίσης σημαντικό να εγκαταστήσετε στη συσκευή σας μια εφαρμογή ασφαλείας, η οποία θα ελέγχει τις εφαρμογές σας και θα σας προειδοποιεί εγκαίρως για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.
Τέλος, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι η προστασία των κινητών μας συσκευών από κακόβουλα λογισμικά, είναι υπόθεση που αφορά στη δική μας προστασία από τους επιτήδειους.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών