Το Μοναστήρι των Γάτων στη Λεμεσό και η έκκληση των Μοναχών

Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κύπρου είναι η Μονή του Αγίου Νικολάου  γνωστή και ως Μονή των Γάτων. Βρίσκεται στη Λεμεσό, στο Ακρωτήρι Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής. Η ίδρυση του μοναστηριού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 4ου αιώνα, αποδίδεται στον Καλόκαιρο, τον πρώτο βυζαντινό ηγεμόνα της Κύπρου και οικοδομήθηκε κάτω από τις οδηγίες του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης.

Ένα από τα μεγάλα κακά που αντιμετώπιζε η Κύπρος τότε, ήταν το πλήθος των φαρμακερών φιδιών, που πλήθαιναν πολύ με την εγκατάλειψη του νησιού από τους κατοίκους λόγω των πολλών χρόνων ανομβρίας.
Το μοναστήρι έγινε γνωστό ως "Άγιος Νικόλαος των γάτων", διότι σύμφωνα με τη παράδοση της Κύπρου η Αγία Ελένη εισήγαγε εκατοντάδες γάτες στην Κύπρο κατά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους, μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού από δηλητηριώδη φίδια που λύμαιναν την περιοχή του Ακρωτηρίου, αλλά και όλη την Κύπρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι μοναχοί στο μοναστήρι καλούσαν τις γάτες για φαγητό με τον ήχο από ένα σήμαντρο και με τον ήχο από άλλο σήμαντρο τις έστελναν στα χωράφια για να δώσουν την μάχη τους με τα φίδια.
Σε λίγα χρόνια η περιοχή καθάρισε οριστικά από τα φίδια. Από τότε άλλαξε και το παλιό όνομα του γειτονικού ακρωτηρίου που ονομαζόταν Καργαία σε Ακρωτήριο Γάτα.

 
Το μοναστήρι ήταν αρχικά ανδρικό, και φαίνεται να είχε κατοικηθεί από μοναχούς μέχρι τον 15 ο αιώνα. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε λόγω της καταστροφής του από σεισμό.
Το 16 ο αιώνα αποκαταστάθηκε και λειτούρησε μέχρι το 1570, όταν οι μοναχοί του έιχαν σφαγεί κατά την εισβολή των Οθωμανών.      
 
 
Κατά τη διάρκεια του 19 ου αιώνα, η μονή ερημώθηκε για να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ξανά το 1983 με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, ως γυναικεία κοινοβιακή μονή.
 
 
Σήμερα, μένουν στο μοναστήρι 4 μοναχές με Ηγουμένη την Μοναχή Κασσιανή.Οι ασχολίες της αδερφότητας είναι κυρίως η αγιογραφία, το κέντημα, το ζύμωμα ψωμιών και φυσικά, η φροντίδα των δεκάδων γάτων που παραδοσιακά εξακολουθούν να περιφέρονται μέσα στο Μοναστήρι.
 

"Οι γάτοι για μας αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι δεκάδες και όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο να τους φροντίσουμε. Ο κόσμος έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να φέρνει τους γάτους που δε θέλει στο Μοναστήρι. Όμως και για μας είναι δύσκολο. Είμαστε 4 μοναχές και εκείνοι δεκάδες. Εμείς αναλαμβάνουμε και τα έξοδα της φροντίδας τους" εξηγεί η Αδερφή Χριστοφόρα. "Θα θέλαμε να επαναλάβουμε την έκκλησή μας προς τον κόσμο που σπεύδει να φέρει τις γάτες που δεν θέλει στο Μοναστήρι, να σκεφτεί και εμάς", καταλήγει η Μοναχή Χριστοφόρα.

 

Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.
Επικοινωνία: 25952361

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»