Financial Times: Θα πιεστεί σε υποχωρήσεις για την Μόρφου ο Αναστασιάδης

 Στις συνομιλίες για το Κυπριακό αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times, σημειώνοντας ότι φτάνουν σε «κρίσιμο στάδιο».
Όπως αναφέρεται, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαγάγουν τις πιο λεπτομερείς συνομιλίες από την εισβολή του 1974 και μετά, με την έδρα αυτών να μεταφέρεται στην Ελβετία στις αρχές του Νοεμβρίου, αγγίζοντας για πρώτη φορά «τα διαφιλονικούμενα ζητήματα του εδαφικού και της ανταλλαγής περιουσιών».
Αξιωματούχος που δεν προσδιορίζεται δηλώνει στην εφημερίδα ότι «είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι με χάρτες επί εδαφικών προτάσεων». Σημειώνεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ορισμένα κεφάλαια των συνομιλιών, πρόοδος που «έχει ενθαρρύνει την αισιοδοξία για μια συμφωνία έως το τέλος του έτους».
Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν ακόμα να διευθετήσουν σημαντικά θέματα, από το εδαφικό έως την ασφάλεια, κάτι που περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί, καθώς και τις εγγυήσεις.
Κύπριος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δηλώνει ότι ενώ έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε άλλα κεφάλαια, αυτά τα τρία είναι κρίσιμα για την επίτευξη συμφωνίας λύσης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία θα ξεκινήσουν στις 7 Νοεμβρίου, με τους δύο ηγέτες να επιχειρούν να συμφωνήσουν επί των εσωτερικών ορίων των δύο συνιστώντων πολιτειών και επί της επιστροφής τουλάχιστον μίας βασικής κατεχόμενης περιοχής στους Ελληνοκύπριους.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί υπό πίεση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για την επιστροφή της Μόρφου. Ωστόσο ο κ. Ακιντζί, συνεχίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός στη Μόρφου είναι πολύ μεγάλος για να σταθεί δυνατή η επιστροφή της περιοχής και αντιπροτείνει τη χερσόνησο της Καρπασίας που «θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά». Τέλος, αξιωματούχος των Βρυξελλών σχολιάζει ότι έχει εκληφθεί ως «καλό σημάδι» το ότι η αναταραχή στην Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ