Στην Κύπρο ο Έλληνας δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα: Ακολουθήστε το παράδειγμά του (pics)
19:28 - 25 Οκτωβρίου 2016
Ακολουθήστε το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και κοιτάξτε προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν για την επίλυση του Κυπριακού, προτρέπει ο ογδόντα-οκτάχρονος σήμερα δικηγόρος και στενός φίλος του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Γιώργος Μπίζος, σημειώνοντας ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να υιοθετεί τις αρχές του ανθρωπισμού και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο και την αναγόρευσή του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε επίτιμο Διδάκτορα, ο κ. Μπίζος μας μίλησε για τη ζωή δίπλα “στον πατέρα της νοτιοαφρικανικής δημοκρατίας” και τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.
Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1928 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Στη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1941, όταν ήταν μόλις 13 χρόνων, κατέφυγε, μαζί με τον πατέρα του, από την κατεχόμενη από τους ναζί Ελλάδα, στη Νότια Αφρική, ως πρόσφυγας.
Είναι κάτοχος πτυχίου καθώς και μεταπτυχιακού Νομικής από το Πανεπιστήμιο Rand και ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1954. Ακούραστος μαχητής της ελευθερίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διεθνή εμβέλεια, αφιέρωσε τη ζωή του και συνεισέφερε καίρια στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, την πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού καθώς και στην ανοικοδόμηση του Δικαίου στη Νότιο Αφρική.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι όταν είχε πάει στη Νότια Αφρική για τέσσερα χρόνια δεν πήγαινε καθόλου σχολείο, αφού δεν γνώριζε ούτε μια λέξη αγγλικά, ενώ ερωτηθείς γιατί επέλεξε να γίνει δικηγόρος, ο κ. Μπίζος είπε ότι ο πατέρας του ήθελε να γίνει γιατρός.
Έδωσε, όπως είπε, εξετάσεις χωρίς όμως να καταφέρει να περάσει στην ιατρική σχολή, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο, συμπλήρωσε.
Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει νομικά και από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 διετέλεσε δικηγόρος υπεράσπισης του Nelson Mandela, καθώς και άλλων πολιτικών κρατούμενων. Οι δυναμικές αντεξετάσεις του προς τους βασανιστές και δολοφόνους του ρατσιστικού τότε κράτους, τον έχουν αναδείξει σε μία μεγάλη νομική φυσιογνωμία.
Ο κ. Μπίζος είπε ότι η πρώτη φορά που συνάντησε τον Νέλσον Μαντέλα ήταν το 1948 στη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο, όταν αυτός ήταν στο πρώτο έτος της Νομικής και ο Μαντέλα στο τέταρτο έτος.
Ανέφερε, επίσης, ότι ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Μαντέλα να αλλάξει την απολογία του στην περίφημη δίκη της Ριβόνια και έτσι να αποφύγει τη θανατική καταδίκη. Συγκεκριμένα τον έπεισε, όπως είπε, να προσθέσει στην αρχική του αναφορά ότι είναι «έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του» τη φράση «εάν χρειαστεί» με αποτέλεσμα να του επιβληθεί από το Δικαστήριο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αντί της θανατικής ποινής. Μάλιστα αστειευόμενος είχε πει τότε στον Μαντέλα ότι εάν ο Σωκράτης είχε καλό δικηγόρο δεν θα καταδικαζόταν σε θάνατο.
Ο κ. Μπίζος είπε ότι επισκεπτόταν τακτικά τον Νέλσον Μαντέλα ενώ αυτός βρισκόταν στις φυλακές για 27 ολόκληρα χρόνια.
Αναφορικά με το απαρτχάιντ, είπε ότι στηριζόταν στην αρχή του “διαίρει και βασίλευε” και ήταν μια πολιτική των Λευκών που επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπων βάσει φυλετικών κριτηρίων.
Ο Νέλσον Μαντέλα έδωσε μακρόχρονη μάχη κατά αυτής της διάκρισης και του διαχωρισμού μεταξύ των λευκών και των μαύρων, προβάλλοντας τη θέση ότι οι λευκοί θα πρέπει να πάψουν να είναι τα αφεντικά και οι μαύροι να βρίσκονται στο περιθώριο. Ο Μαντέλα, όπως είπε, εξέφραζε τη θέση ότι “η Νότια Αφρική θα πρέπει να ανήκει σε όλους που ζουν στη χώρα”.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στη Νότια Αφρική, είπε ότι εάν ζούσε ο Νέλσον Μαντέλα θα ήταν πολύ στεναχωρημένος για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Νότια Αφρική διότι η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από ανισότητες, ανεργία και φτώχεια.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του στην Κύπρο, ανέφερε ότι την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί ήταν το 1974 ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του όταν ακούει τη λέξη «Κύπρος», ο κ. Μπίζος είπε ότι πρόκειται «για το σπίτι της θεάς της αγάπης, ένα ελληνικό μέρος του κόσμου από την αρχαιότητα το οποίο έβγαλε σοφούς ανθρώπους όπως ήταν ο Ζήνων».
Ο κ. Μπίζος είπε επίσης ότι στη Νότια Αφρική «έχουμε μερικές χιλιάδες Κύπριους, οι οποίοι διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο για τον Ελληνισμό».
Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό και την επιδιωκόμενη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε ότι ο Νέλσον Μαντέλα είχε απορρίψει τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως επίσης την εισήγηση για εκ περιτροπής προεδρία μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας ανά εξάμηνο.
Όπως είπε, οι λευκοί που ήταν πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι και υπερπατριώτες δεν ήθελαν την ένωση της Νοτίου Αφρικής. «Από τη μια οι λευκοί δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι τα αφεντικά και από την άλλοι έπρεπε να τους πείσουμε ότι δεν θα τους διώχναμε από τη χώρα και δεν θα τους στερούσαμε τα δικαιώματα τους», πρόσθεσε. Επεσήμανε ότι η Νότια Αφρική κατάφερε να ενωθεί χάριν στον Νέλσον Μαντέλα.
Ερωτηθείς σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, είπε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι μια λύση που εύκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο ως ένα πρώτο βήμα που θα συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση. Είπε επίσης ότι η λύση θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να υιοθετεί τις αρχές του ανθρωπισμού.
Σε ερώτηση πόσο εύκολο είναι να γκρεμιστεί και στην Κύπρο το τείχος του διαχωρισμού όπως συνέβη με την περίπτωση της Νότιας Αφρικής, προέτρεψε τους Κύπριους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα ο οποίος έλεγε ότι «είμαστε όλοι άνθρωποι» και πως δεν πρέπει να κοιτάμε προς το παρελθόν αλλά προς το μέλλον. Όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, είπε.
Σημείωσε ότι πρέπει να πειστεί ο κυπριακός λαός ότι η λύση και η επανένωση θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών.
Ο κ. Μπίζος εξέφρασε επίσης την έκπληξη του όταν ρώτησε πόσοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι Τούρκοι «και μου απάντησαν κανένας». Η εμπειρία μας στη Νότια Αφρική μας έχει διδάξει ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη υπόσταση, επανέλαβε.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να περιμένει η Τουρκία ότι οι 50 χιλιάδες στρατιώτες στο βόρειο μέρος του νησιού θα γίνουν πολίτες της ενωμένης Κύπρου, εκφράζοντας τη θέση πως οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Ερωτηθείς αν χρειαζόμαστε ένα Νέλσον Μαντέλα για να λύσουμε το Κυπριακό, είπε ότι “δεν ξέρω εάν θα τον βρείτε πουθενά.”
Εξάλλου σε ομιλία του απόψε στην τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «Μπορεί η Κύπρος να καταστεί μια ενωμένη χώρα;», ο κ. Μπίζος είπε ότι η απάντηση του Νέλσον Μαντέλα θα ήταν «ναι, μπορεί».
«Σίγουρα όλοι οι Έλληνες και οι Τούρκοι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους από τις οποίες εκδιώχθηκαν. Μπορεί να φαίνεται ως ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά εάν εμείς στη Νότια Αφρική καταφέραμε να το πετύχουμε υπό την προεδρία του Νέλσον Μαντέλα για περισσότερα από 20 χρόνια, τότε και ο λαός της Κύπρου μπορεί να εγκαθιδρύσει μια νέα ανεξάρτητη και ενωμένη χώρα προς όφελος όλων και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο ομάδων», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μπίζος.
Πηγή: ΚΥΠΕ