CETA - Ώρα μηδέν

Ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ απέρριψε χθες κάθε είδους «τελεσιγραφο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Βέλγιο ώστε να διασφαλιστεί η υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (CETA) με τον Καναδά.
 
«Η αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος» είπε ο κ. Μανιέτ, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υιοθέτηση της CETA από την ΕΕ. Ο Πολ Μανιέτ τόνισε πάντως ότι «δεν είναι ενήμερος» για κάποιο τελεσίγραφο της ΕΕ στο Βέλγιο.
 
Νωρίτερα η ΕΕ έδωσε διορία στο Βέλγιο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να δηλώσει αν θα υπογράψει ή όχι τη CETA. Στη δεύτερη περίπτωση, θα αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
 
Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA. Ωστόσο ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών.

Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.
 
 

Δειτε Επισης

Ανοιχτά μέτωπα ΕΛΑΜ με υποψήφιους για τις βουλευτικές-Στο κάδρο ηχηρά ονόματα και πιθανές μετακινήσεις
Διαβεβαιώσεις για αύξηση των ποσοτήτων νερού σε αγρότες-Έστειλαν επιστολές σε Υπουργείο και Πρόεδρο
Στα λόγια θετικός, αλλά αναμένονται πράξεις από Τυχικό-Ο πρότερος βίος βάζει σε αμφιβολίες τον Αρχιεπίσκοπο
Άσπρος καπνός για την ασφάλεια στα ΤΑΕΠ και την υποστελέχωση νοσηλευτών-Οι αποφάσεις των συναντήσεων
Πρόταση Νόμου ποινικοποιεί πράξεις ή παραλείψεις από κρατικούς αξιωματούχους-Προβλέπει πρόστιμα και φυλάκιση
Ο Τραμπ συμβούλευσε τον Μακρόν να βεβαιώνεται ότι είναι κλειστή η πόρτα
Διαδηλώσεις φοιτητών στη Σερβία με αίτημα την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών
Μυστήριο με το μαυρισμένο μάτι του Μασκ στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου με τον Τραμπ
Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς-Ή δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για τη Γάζα ή θα εξοντωθεί
Το Αν. Δικαστήριο ΗΠΑ δίνει προσωρινά στην κυβέρνηση άδεια να ανακαλέσει νομικό καθεστώς 500.000 μεταναστών