Ο πόλεμος των τηλεοπτικών αδειών τώρα αρχίζει

Μια κολασμένη εβδομάδα με μετωπικές καθημερινές αντιπαραθέσεις, αλλά και δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες θα παιχτεί στη ρουλέτα το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών, ετοιμάζεται να ζήσει από σήμερα η κυβέρνηση.
 
Η προγραμματισμένη για το απόγευμα διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να καταθέσει επίσης σήμερα στη Βουλή τις τροπολογίες με τις οποίες θα προχωρά στην οριστική αδειοδότηση των καναλιών και στη διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, σε μια παρτίδα κόκκινο-μαύρο, όπου ή θα τα κερδίσει όλα ή θα τα χάσει όλα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. «Είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Εως το τέλος της το πολιτικό τοπίο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό», παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες, επισημαίνοντας οτι όλα θα κριθούν έως την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στον εορτασμό της. Μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, όπου το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παραδεκτές και νόμιμες τις προσφυγές των καναλιών, με τις οποίες ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται σε τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης της κυβερνητικής θέσης έχουν περιοριστεί σημαντικά.
 
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επειδή τα 25 μέλη του ΣτΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου πιέζονται ασφυκτικά -και ορισμένες φορές άκομψα- κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να αντιδράσουν στις πιέσεις αυτές, αν και η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί δύσκολα ανατρέπεται.
  
Ενώ όμως θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα ανέμενε τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, από την περασμένη Παρασκευή δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους την κόντρα της με τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρώντας στην αδειοδότηση των νικητών του διαγωνισμού. «Τα παίζει όλα κορόνα-γράμματα ή μάλλον στη ρουλέτα και στο κόκκινο-μαύρο, επιδιώκοντας το μαύρο στα κανάλια, έστω κι αν το δικαστήριο την εμποδίσει», παρατηρούσαν την περασμένη εβδομάδα βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ από σήμερα ετοιμάζονται για ομηρικές μάχες στην εθνική αντιπροσωπία. Για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο Παππά χωρίς να αναμένει τις αποφάσεις του ΣτΕ είναι αυτοκτονική και εξηγείται μόνο ως απόπειρα πίεσης των μελών του για να μην κηρύξουν τον νόμο αντισυνταγματικό. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση του παρασκηνίου, η στρατηγική της κυβέρνησης έχει μια συγκεκριμένη στόχευση: να διασφαλίσει τα συμφέροντα των αδειοδοτηθέντων τηλεοπτικών σταθμών και να εξασφαλίσει την πολιτική τους στήριξη.
 
Τσίπρας: Συνταγματικός ο νόμος αλλά η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική
 
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή επιχειρώντας να εξωραΐσει τις εντυπώσεις περί κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός ωστόσο υπερασπίστηκε πλήρως τη ρύθμιση της κυβέρνησης και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο δεν είναι μάχη ενός υπουργού, αλλά μίας παράταξης και όλου του ελληνικού λαού.
 
«Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος, που έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη, έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση που βιώνουμε 27 χρόνια. Δίνει τη μόνη ορθή λύση στο πρόβλημα. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα του δεν θα πει δημοσίως την άποψή του για το θέμα. Υπεραμύνθηκε δε όλων των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στη δικαιοσύνη, ακόμη και για τον πειθαρχικό έλεγχο μέλους του ανωτάτου δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι δεν επρόκειτο για την προσωπική ζωή του δικαστή, αλλά για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης.
 
Παράλληλα δύο υπουργοί της κυβέρνησης με γνώση των νομικών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προανήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο Παππά σε περίπτωση που αυτός κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Πηγή: protothema

Δειτε Επισης

Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Βλέπουν ανεξέλεγκτη παρανομία με τις οικιακές βοηθούς τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας-Ηχούν καμπανάκι
Προωθείται σχέδιο διάθεσης οικοπέδων σε οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια-Στο επίκεντρο οικογένειες
Προτίμηση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν οι Κύπριοι-Ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση από μαθητές
Αντίστροφη μέτρηση για το Black Friday-Προειδοποιεί για παγίδες σε διαδικτυακές αγορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Έκλεισαν οι κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ-Ο κόσμος επέλεξε τον νέο πρόεδρο του κόμματος
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Ζευγάρι στην Ελλάδα παντρεύτηκε με νταλίκες και κόρνες στη διαπασών (pics)
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια