Κακοί οιωνοί για την ενδιάμεση λύση

Κακοί είναι οι οιωνοί για την τέταρτη προσπάθεια ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου καθώς η ΔΕΦΑ έχει μείνει ακέφαλη λίγες μόνο μέρες προτού λήξει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία. 

Η ΔΕΦΑ έμεινε ακέφαλη καθώς ατέρμονες καθυστερήσεις στη διευθέτηση της αμοιβής της κας Ελένης Βασιλειάδου οδήγησαν την τελευταία σε παραίτηση.  
 
Συγκεκριμένα, η κ. Βασιλιάδου διορίστηκε ως πρόεδρος της ΔΕΦΑ από τον υπουργό Ενέργειας μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23 Μαίου 2013. Αρχικά η θέση της δεν είχε κάποια εκτελεστική χροιά και ως εκ τούτου δεν λάμβανε κάποια αμοιβή πέρα από τα €50, τα οποία λάμβαναν όλα τα μέλη του δ.σ. για την παρουσία σε κάθε συνεδρία. 

Παρόλα αυτά, εξαρχής στην κα Βασιλειάδου ανατέθηκαν εκτελεστικά καθήκοντα και ξεκίνησαν οι διευθετήσεις για να υπογραφθεί συμβόλαιο ώστε και τυπικά να διοριστεί ως εκτελεστική διευθύντρια και να αμείβεται αναλόγως. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βασιλειάδου εργαζόταν καθημερινά και πολλές ώρες, ακόμα και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της ενδιάμεσης έλευσης φυσικού αερίου. 
 
Συγκεκριμένα, όταν ανέλαβε ήταν η περίοδος της δεύτερης προσπάθειας για ενδιάμεση λύση, εξού και απορροφημένη από τα καθήκοντά της πιθανόν να μην πίεσε αρκετά το όλο ζήτημα του συμβολαίου της. 

Ένα χρόνο αργότερα το υπουργείου φαίνεται πως παρέπεμψε το όλο θέμα στο νέο δ.σ. που μόλις είχε διοριστεί για να της προσφέρει όρους εργοδότησης ως εκτελεστική διευθύντρια. Παρόλα αυτά καμία διευθέτηση δεν έγινε, ενώ στο μεταξύ ξεκίνησε η τρίτη προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου.

Κάπως έτσι, πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με την κ. Βασιλειάδου να εργάζεται χωρίς συμβόλαιο και χωρίς αμοιβή. 
 
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση πρόσφερε στην κα Βασιλειάδου ένα πενταετές συμβόλαιο για τη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας, χωρίς ωστόσο να διευθετούνται τα προηγούμενα δεδουλευμένα της. Προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι η ίδια παραιτήθηκε. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, λόγω νομικών θεμάτων δεν μπορεί να πληρωθεί εργασία που έγινε στο παρελθόν χωρίς συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια προωθούνται διευθετήσεις για να αποκτήσει συμβόλαιο. 

Λήγουν οι προσφορές
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΕΦΑ, τα ηνία μετά την παραίτηση της κας Βασιλειάδου ανέλαβε ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή ο κ. Μιχάλης Ανδρέου. Όπως τόνισε ο κ. Ανδρέου σε δηλώσεις του στο EnergyNews, η διαδικασία για την ενδιάμεση λύση συνεχίζεται κανονικά καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για αιτήσεις στο διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλων για μελέτη αναφορικά με τις επιλογές προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ωστόσο, με ΔΕΦΑ αποδυναμωμένη και υποστελεχωμένη οι αμφιβολίες που προκύπτουν όσον αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι σημαντικές, αλλά και κρίσιμες καθώς η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν χωράει καθυστερήσεις.  

Μπορεί η τιμή του πετρελαίου να έχει μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα το κόστος του ρεύματος να μην μας πιέζει, ωστόσο η έλευση φυσικού αέριου θεωρείται πλέον επιτακτική εξαιτίας των υποχρεώσεών μας έναντι της Ε.Ε. για ηλεκτροπαραγωγή με την χρήση φυσικού αερίου ως το 2020.

Η Ε.Ε. που ζητά όπως η ηλεκτροπαραγωγή περάσει από τα υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΦΑ τους τελευταίους μήνες τρέχει να προλάβει. 

Στόχος είναι όπως μέχρι το τέλος του έτους έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές και η ΔΕΦΑ έχει καταλήξει στον καλύτερο προσφοροδότη, ο οποίος θα προχωρήσει σε τεχνοοικονομικές μελέτες και θα δώσει την εισήγησή του για την πιο συμφέρουσα λύση όσον αφορά το φυσικό αέριο. Να θυμίσουμε πως με τα νέα δεδομένα, η διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να είναι παράλληλη και ανεξάρτητη με την διαδικασία εξόρυξης του δικού μας φυσικού αερίου.