Κλειδώνουν ημερομηνίες και έδαφος συζήτησης του εδαφικού

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 18:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής για τη συζήτηση του εδαφικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι συναντήσεις για το εδαφικό θα πραγματοποιηθούν  στη Γενεύη, από τις 7 μέχρι 11 Νοεμβρίου.
Σε σχέση με το κατά πόσο οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο εξωτερικό για τη συζήτηση του εδαφικού, αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει κατά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου. 
Σημειώνεται πως Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 27 και 31 Οκτωβρίου, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και άλλων συναντήσεων πριν από την αναχώρησή τους για το εξωτερικό. 
Σε δηλώσεις μετά την προηγούμενη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει πως υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών, που θα δικαιολογούσε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο της συζήτησης του κεφαλαίου του εδαφικού εκτός Κύπρου.
Εξάλλου, σε ομιλία του χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μέσα από το διάλογο για το Κυπριακό, «έχουμε μέχρι στιγμής κατορθώσει να πετύχουμε συγκλίσεις, να βελτιώσουμε ακόμα και πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, σε πολλούς τομείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προοπτικές έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο Ελληνισμός στο μέλλον, να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε ο κάθε Κύπριος αποφασίσει».
«Παράλληλα», συνέχισε, «εργαζόμαστε προκειμένου η κάθε πολιτεία να έχει τις δικές της νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, όχι καταργώντας την κεντρική διακυβέρνηση, αλλά προστατεύοντας τα δικαιώματα είτε της μιας είτε της άλλης των κοινοτήτων».
 

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας