Έρχονται βαριά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα

Βαριά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
 
Το πρόστιμο, σύμφωνα με την Υπουργό, θα ανέρχεται στις 3,500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, για παραβίαση και για κάθε ημέρα, έναντι τριακοσίων ευρώ που είναι σήμερα και ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο να υπάρχει εκμετάλλευση εργαζομένων.
 
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για το 2017 ανέρχεται, σύμφωνα με την Υπουργό σε €946 εκ., έναντι €926 εκ. το 2016 και €912 εκ. το 2015. Πέραν του 93% του προϋπολογισμού, είπε η Υπουργός, αφορά κοινωνικές παροχές, 5% μισθούς και 2% λειτουργικές δαπάνες.
 
Παράλληλα η Υπουργός είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για το νέο νόμο που θα στοχεύει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται είπε για «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ισχύει εδώ και χρόνια στην Κύπρο».
 
«Αλλάζουμε όλη την πολιτική μας όσον αφορά την αδήλωτη εργασία, θα υπάρχει σύστημα με ανάλυση κινδύνου» είπε, αναφέροντας για παράδειγμα ότι σε ένα ξενοδοχείο που έχει δέκα καμαριέρες και 100 δωμάτια είναι πρόδηλο ότι υπάρχει θέμα αδήλωτης εργασίας.
 
Η υλοποίηση του νομοσχεδίου είναι απλή γιατί για πρώτη φορά θα υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα, για τις παραβιάσεις, είπε η Υπουργός.
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος