Πώς κατέληξε το δικαστήριο στις πρώτες ποινές για το μακελειό της Αγίας Νάπας

Τις πρώτες του ποινές επέβαλε το μεσημέρι το Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε σχέση με το μακελειό που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα και από τα πυρά των εκτελεστών έπεσαν νεκροί ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ένας αστυνομικός και η σύζυγος του, καθώς και ο ένας εκ των δολοφόνων.

Πρόκειται για τους δυο κατηγορούμενους που λίγο μετά τη σύλληψη τους παραδέχθηκαν την ανάμιξη τους στο στυγερό έγκλημα και «άνοιξαν» το δρόμο της αστυνομίας για τις άλλες 4 συλλήψεις ενώ οι παραδοχές τους «έδειξαν» το ρόλο του κάθε ενός και έστησαν το πάζλ του χρονικού.

Ο 32χρονος Αντρέου καταδικάστηκε σε δια βίου φυλάκιση ενώ είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας της υπόθεσης και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Επίσης του έχουν επιβληθεί άλλα 5 χρόνια για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες σε βάρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη και άλλων δυο «δικών» του και άλλα 12 χρόνια για απόπειρα φόνου σε άλλα δυο πρόσωπα που τραυματίστηκαν τη νύχτα του μακελειού.

Με βάση το νόμο ο καταδικασθέντας σε 12 χρόνια θα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί να αποφυλακιστεί επ ‘ αδεία ενώ σε περίπτωση που θα του είχε επιβληθεί 4 φορές ισόβια (όπως στην περίπτωση του πενταπλού φονικού που οι καταδικασθέντες καταδικάστηκαν σε 5 φορές ισόβια) θα είχε δικαίωμα να αιτηθεί να αποφυλακιστεί σε 25 χρόνια (αυτό προβλέπεται σε άτομα που κατδικάζονται για 2 φόνους και άνω.

Επίσης σε ότι αφορά την Σωτήρα Νεοφύτου, η οποία καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλακή, θεωρείται θέμα χρόνου να αποφυλακιστεί καθώς λαμβάνεται υπόψη του από τις 26 Ιουνίου κρατείται υπό κράτηση και έχουν περάσει 4 μήνες ενώ ένας μήνας στις φυλακές περιλαμβάνει μόνο 20 ημέρες.   

Όλα τα γεγονότα και η απόφαση…

Ο Χαράλαμπος Αντρέου κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες:

     - Συνωμοσία για φόνο
     - Φόνος εκ προμελέτης
     - Απόπειρα φόνου
     - Πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης
     - Κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β χωρίς άδεια
     - Κατοχή πυροβόλου όπλου Κατηγορίας Α χωρίς άδεια
     - Κατοχή πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β χωρίς άδεια
     - Κατοχή πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α χωρίς άδεια

Η εμπλοκή και η παραδοχή…   

Ο  32χρονος μετά από οδηγίες που λάμβανε εξασφάλισε τη διαμονή, διατροφή και διευκόλυνε τις μετακινήσεις των δυο Αλβανών εκτελεστών. Επίσης μετά από οδηγίες που έλαβε παρέλαβε και παράδωσε τα δυο όπλα στους δράστες τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη των εγκλημάτων.

Η πληροφόρηση που είχε ο καταδικασθέντας ήταν ότι «θα την έκαμναν του Αλεξουθκιού τζαι της παρέας του, δηλαδή του Τσιάκκα τζαι του Σίφη». Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε ο κατηγορούμενος, τα συγκεκριμένα πρόσωπα «θα τα έβρισκαν στον Family nest ή στο Costa Coffe κοντά στα σφηνάκια. Προς τούτου ο Αντρέου μετέφερε τους Αλβανούς εκτελεστές να δουν τις δυο τοποθεσίες». Ωστόσο η προτιθέμενη εγκληματική ενέργεια ματαιώθηκε γιατί το Αλεξούι πήγε Ελλάδα.

Περί τα μέσα Ιουνίου 2016 και κατόπιν οδηγιών που έλαβε ο 32χρονος διευθέτησε τη μεταφορά και παραμονή των δυο δραστών στον Πρωταρά οι οποίοι ανέμεναν τον κατάλληλο χρόνο για να φονεύσουν τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Ταυτόχρονα ήταν ενήμερος τόσο για το αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιούσαν στη δολοφονία όσο και για το σχέδιο διαφυγής.     

Το βράδυ του μακελειού, οι δράστες ετοιμάστηκαν με τον καταδικασθέντα να εκτελεί χρέη οδηγού για την πραγμάτωση της δολοφονικής ενέργειας.

Ο 32χρονος στάθμευσε σε παράπλευρο χώρο κοντά στο εστιατόριο και οι δράστες κατέβηκαν από το όχημα κρατώντας τα όπλα. Τα δυο πρόσωπα επιτέθηκαν στα θύματα πυροβολώντας ο ένας με πιστόλι και ο άλλος με αυτόματο όπλο. Μετά τη ρίψη πυροβολισμών στο αυτοκίνητο επέστρεψε μόνο ο ένας αφού ο άλλος σκοτώθηκε.

Σε κάποιο σημείο της διαδρομής ο Αντρέου και ο ένας εκ των δραστών επιβιβάστηκαν σε διαφορετικά οχήματα που τους ανέμεναν και διέφυγαν στη Λεμεσό.

Μετά από οδηγίες που έλαβε ο 32χρονος, μετέφερε τον ένα εκ των δραστών στη Λευκωσία και στις 26 Ιουνίου, 2 ημέρες αργότερα, τον μετέφεραν στη Λεμεσό.

Ο Χαράλαμπος Αντρέου στην κατάθεση του ανέφερε ότι θα λάμβανε λεφτά για τα την εγκληματική ενέργεια.
 
Σε ότι αφορά την 30χρονη Σωτήρα Νεοφύτου το Κακουργιοδικείο Λάρνακας την έκρινε ένοχη στη κατηγορία:

     - Συνέργειας μετά τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος

Η εμπλοκή και η παραδοχή

Η 32χρονη 4 ημέρες μετά το φονικό συνελήφθη μαζί με τον σύντροφο της Χαράλαμπο Αντρέου. Η ίδια είχε αναφέρει στους ανακριτές «ψες δεν εκοιμήθηκα. Σήμερα σκεφτόμουν όλη μέρα και θέλω να σου πω την αλήθεια».

Στην κατάθεση της η νεαρή ενέπλεξε τον 32χρονο σύντροφο της. Η εμπλοκή της αφορά μόνο στη παροχή βοήθειας σε ένα εκ των δραστών μετά τη διάπραξη των εγκλημάτων.

Συγκεκριμένα η 30χρονη έλαβε γνώση για την εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε την επόμενη ημέρα. Το βράδυ του φόνου η νεαρή κοιμήθηκε στο σπίτι της μητέρας της και την επόμενη ημέρα πήγε στη δουλειά της.

Γύρω στις 10 το πρωί ενώ καθόταν έξω στην αυλή, την επισκέφθηκε ο σύντροφος της. Επειδή ήταν πολύ ανήσυχος τον ρώτησε τι έγινε και της είπε ότι άνοιξε το διαμέρισμα της και πήρε τα κλειδιά του διαμερίσματος του πρώτου ορόφου και έβαλε μέσα ένα.

Η 30χρονης αρχές Μαίου του 2016 έδωσε τη συγκατάθεση της στον Αντρέου για τη διαμονή δυο άγνωστων της προσώπων σε διαμέρσιμα που κατείχε στην ίδια πολυκατοικία που διέμενε και η ίδια. Τα δυο πρόσωπα (Αλβανοί εκτελεστές) παρέμειναν εκεί μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Η κατηγορούμενη ρώτησε τι συνέβη και ο σύντροφος της απάντησε ότι θα το δει στις ειδήσεις και σε ερώτηση της που ήταν το άλλο πρόσωπο, αυτός την πληροφόρησε ότι πέθανε.

Στη συνέχεια του ζήτησε να μετακινήσει το πρόσωπο από το διαμέρισμα της γιατί το ενοικίασε και σε ερώτηση του 32χρονου τι να τον κάνει, του είπε να τον πάρει στο δικό του διαμέρισμα που βρισκόταν στην ίδια πολυκατοικία.

Περαιτέρω πληροφόρηση για τις δολοφονίες, η 30χρονη έλαβε μέσω του διαδικτύου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το ζεύγος βρέθηκε σε καφετέρια στην Έγκωμη όπου συζήτησαν και τόνισε στο σύντροφο της ότι ήθελε να φύγει το πρόσωπο από το σπίτι της.

Την ίδια ημέρα μετέβησαν στο διαμέρισμα και στην θέα του εκτελεστή είπε «πρέπει να φύει» και απευθυνόμενη σε αυτόν του είπε «δεν μπορείς να μείνεις ε΄δω».

Σε ερώτηση του εκτελεστή «και που να πάω;» ο 32χρονος του ζήτησε και εκείνος να φύγει ενώ ο δράστης του έλεγε που να πάω μέσα στη νύχτα.

Ακολούθησε συζήτηση για το τι θα έκαναν και μετά από μισή ώρα έφυγαν και οι τρεις με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αντρέου και άφησαν τον δράστη σε ένα ερειπωμένο κτίριο που ήταν η ξενοδοχειακή σχολή.

Ο δράστης κατέβηκε από το όχημα και μπήκε στο κτίριο. Ακολούθως το ζεύγος μετέβησαν στον Πρωταρά όπου διανυκτέρευσαν.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η 30χρονη ανέφερε στον σύντροφο της «δαμέ που εφτάσαμε ετελιώσαν τα ψέματα» και ότι ήθελε να της πει τι όφειλε σε τούτους που τον ενέπλεξαν και έπρεπε να εμπλακεί, και ζήτησε να μάθει αν ήταν το πρόσωπο στο οποίο έγινε αναφορά στην τηλεόραση ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο την ώρα του φόνου με τον 32χρονο να απαντά καταφατικά με το κεφάλι του.

Την επόμενη η ημέρα η 30χρονη ζήτησε από τον Αντρέου να μάθει «τι θα κέρδιζε που τούτην την κουβέντα» με τον 32χρονο να απαντά ότι θα του έδιναν χρήματα.  

Η 30χρονη δεν είχε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή.   

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός 16χρονος που προσέκρουσε βίαια σε δέντρο
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος