Ένταση μεταξύ Γάλλου και Τούρκου ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

 Ένταση προκλήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μεταξύ του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Άιρολντ και του Τούρκου ομόλογού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει και στις δύο χώρες. Ο   Γάλλος Υπουργός είπε ότι στη χώρα του η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται διαφορετικά από ό,τι στην Τουρκία  και πως στη χώρα του η δικαιοσύνη είναι ακόμη ανεξάρτητη. Αμέσως ο Τούρκος Υπουργός διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας. “Ο στόχος και περιεχόμενο και των δύο είναι ίδιος. Στόχο τους έχουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και στις δύο χώρες δεν έχουν περιοριστεί οι ελευθερίες των πολιτών”, δήλωσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε Γάλλο ομόλογό του για στήριξή χώρας του στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα 15ης Ιουλίου και είπε ότι δημιουργήθηκε στρατηγικός μηχανισμός για την περαιτέρω βελτίωση σχέσεων δύο χωρών. “Η Γαλλία είναι  μια χώρα με την οποία οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές”, δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω για να φτάσουν το στόχο των 20 δις δολαρίωνόγκο εμπορικών συναλλαγών.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν τις ίδιες απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο θέμα Συρίας, στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, στην πολιτική λύση, το θέμα Άσσαντ και το Ιράκ. Για το ΡΚΚ είπε ότι  πολλά μέλη του έρχονται στην Τουρκία και κάνουν επιθέσεις. “Τώρα το Σιντζάρ θέλουν να το κάνουν δεύτερο Καντίλ. Χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, θα πολεμήσουμε το ΡΚΚ στο Ιράκ, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας”, ανέφερε.

Για τη Μοσούλη ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τέσσερα F16 συμμετέχουν στις επιχειρήσεις συμμαχίας. Όπως είπε, στην Μπασίκα οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν μέχρι σήμερα 700 τρομοκράτες Ισλαμικού Κράτους. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα από Ιράκ έφτασαν 300 χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γαλλία και είπε ότι η συζήτηση είναι για τους ιστορικούς. “Εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε να μιλάμε γι αυτό το θέμα”, είπε. Στο θέμα του ΡΚΚ στήριξε την Τουρκία, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται και κάτω από την απειλή του. “Η Γαλλία είναι πάντα στο πλευρό της Τουρκίας. Για τη Γαλλία το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση”, ανέφερε.

Για το Συριακό είπε ότι πρέπει οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος Συρίας και Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν στο Χαλέπι και πως μόνο έτσι μπορεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό. Ανέφερε ότι στο θέμα Σύριων προσφύγων η Τουρκία έδειξε έκτακτη αλληλεγγύη και πως 3 δισ. πρόσφυγες φιλοξενούνται στην Τουρκία.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»