ΠτΔ: Αυτή την ώρα χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και όχι μεγάλα λόγια
14:53 - 23 Οκτωβρίου 2016
Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται τα μεγάλα λόγια, χρειάζονται οι μεγάλες αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου του λαού μας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε έκκληση σε όλους να δώσουν τα χέρια για μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε μια χώρα που να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια του εθνικού μνημείου για την εξέγερση των κατοίκων Πισσουρίου, τον Οκτώβριο του 1931, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μέσα από το διάλογο για το Κυπριακό, "έχουμε μέχρι στιγμής κατορθώσει να πετύχουμε συγκλίσεις, να βελτιώσουμε ακόμα και πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, σε πολλούς τομείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προοπτικές έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο Ελληνισμός στο μέλλον, να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε ο κάθε Κύπριος αποφασίσει".
Παράλληλα, συνέχισε, εργαζόμαστε προκειμένου η κάθε πολιτεία να έχει τις δικές της νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, όχι καταργώντας την κεντρική διακυβέρνηση, αλλά προστατεύοντας τα δικαιώματα είτε της μιας είτε της άλλης των κοινοτήτων.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε εμφαντικά πως "κανένας δεν ζητεί και δεν επιτρέπεται από κανέναν να αρνηθεί την εθνική μας καταγωγή, την ελληνική μας παιδεία, την πίστη μας στη θρησκεία μας ή σε όσα οι καταβολές και η Ιστορία μας υπαγορεύουν".
"Αυτό που επιπλέον επιβάλλεται είναι το πνεύμα του Ελληνισμού που θέλει ειρηνικά να συμβιώνει με τους υπόλοιπους, με τα υπόλοιπα στοιχεία που αποτελούν το λαό της πατρίδας μας", είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποδείξει στη μακραίωνη Ιστορία μας πως μέσα από την ειρήνη επιτύχαμε πολύ περισσότερα και πως οι πόλεμοι, αλλά πολύ περισσότερο η διχόνοια, δεν ήταν η απάντηση στις προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε έκκληση, "αυτές τις κρίσιμες ώρες, να δώσουμε όλοι τα χέρια" και υποδεικνύοντας πως όλοι γνοιαζόμαστε για αυτή την πατρίδα, διαμήνυσε πως δεν θεωρεί πως υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες, αλλά "υπάρχουν γνήσιοι πολιτικοί, γνήσιοι αγωνιστές, γνήσιοι πολίτες που θέλουν να δουν επιτέλους να επιτυγχάνουμε αυτό που αποτελεί βάρος για όλους εμάς, να δούμε να απελευθερώνεται η πατρίδα μας, να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, να δούμε και να κατανοήσουμε ότι σύνορα της Κύπρου δεν είναι η Δερύνεια, αλλά η Κερύνεια, δεν είναι μόνο οι διαχωριστικές σημερινές γραμμές που επιβλήθηκαν από την κατοχή, αλλά είναι και οι κατεχόμενες περιοχές κομμάτι της πατρίδας μας".
Διαβεβαίωσε ακόμη πως στον υπό εξέλιξη διάλογο και ιδιαίτερα στη δύσκολη διαπραγμάτευση τις επόμενες των ημερών, γνωρίζει τι είναι αυτό που πρέπει να διεκδικήσει για την Ε/κ πλευρά και πρόσθεσε "γνωρίζω καλά τις ανησυχίες και τις έγνοιες των Ελληνοκυπρίων και θα αγωνιστώ έτσι ώστε με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν και εάν δεν διασφαλιστούν να μη φέρει την ευθύνη ο Κυπριακός Ελληνισμός".
Προχωρούμε, συνέχισε στην ομιλία του ο ΠτΔ, με λογική και με προσπάθεια να κατανοήσουμε και τις ανησυχίες και των Τουρκοκυπρίων και σημείωσε πως αυτό που αξιώνουμε και από την άλλη πλευρά είναι να κατανοήσουν και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.
"Είναι η βόρεια Κύπρος κατεχόμενη και δεν νομίζω να χρειάζεται περισσότερη προστασία και αυτοί που υποφέρουν από την κατοχή είναι οι Ελληνοκύπριοι, αυτοί είναι που έχουν την έγνοια από την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων", είπε και πρόσθεσε πως είναι γι αυτό το λόγο που επιμένουμε πως δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον και δεν χρειάζονται εγγυήσεις ή εγγυητές ή παρουσία των όποιων στρατευμάτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που μέσα από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, μέσα από την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν των αγαθών της ελευθερίας, μιας σύγχρονης πατρίδας και που να μην υστερούν σε δικαιώματα από ό,τι οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είπε, διαπραγματευόμαστε και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα γίνει κατανοητό και από την άλλη πλευρά, "και η άλλη πλευρά για μένα περισσότερο είναι η Τουρκία", ότι είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη που θα είναι προς όφελος όλων και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και της Τουρκίας αλλά και της Ευρώπης, και γενικότερα, ευρύτερα της περιοχής.
Επιπρόσθετα ο ΠτΔ ανέφερε πως αυτό που θέλουμε είναι να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε μια χώρα που να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, "σε μια περιοχή που καταγράφεται δυστυχώς, εκτός από το αιματοκύλισμα, διάλυση ολόκληρων κρατών".
"Είναι αυτά που μας προβληματίζουν, αλλά και την ίδια ώρα μας υπαγορεύουν πως πρέπει να σταθούμε με πείσμα στα όσα διεκδικούμε", είπε και σημείωσε πως δεν θα μας κάμψουν απαντήσεις της άλλης πλευράς που δεν θα ανταποκρίνονται και δεν θα απαντούν στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη πως "αυτή την ώρα δεν χρειάζονται τα μεγάλα λόγια, χρειάζονται οι μεγάλες αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου του λαού μας".
Υπέδειξε, τέλος ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες που διαχρονικά τιμούμε, "είναι να σταθούμε κάποτε μπροστά στα Μνημεία και τους πούμε ότι επιτέλους επανενώσαμε αυτή την πατρίδα, επιτέλους την απαλλάξαμε από την κατοχή, επιτέλους δημιουργούμε προοπτικές για τα παιδιά μας για το μέλλον, για το λαό μας γενικότερα".
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ