Ημικρανίες: Φταίνε βακτήρια του εντέρου και του στόματος;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από ημικρανίες. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως υπάρχει άλλος ένας: Τα βακτήρια του στόματος και του εντέρου.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.
 
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο mSystems έδειξαν πως όσοι υπέφεραν από ημικρανίες είχαν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο στο αίμα.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Αντόνιο Γκονζάλεθ και οι συνεργάτες του εξηγούν πως όταν τα νιτρικά άλατα διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
 
Αυτό, όπως λένε, εξηγεί και το γεγονός ως ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα προκαλούν ημικρανίες.
 
Σύμφωνα με στοιχεία, ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργος.
 
Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
 
ΠΗΓΗ: News247
 
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα