Σπάνια συνεδρία των ΗΕ συγκαλεί ο Μπαν γκι-Μουν

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (ΟΗΕ) Μπαν Γκι-μουν προέτρεψε την Γενική Συνέλευση την Πέμπτη να συγκαλέσει μια σπάνια επείγουσα και ειδική συνεδρία για τη Συρία ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει σταματήσει κάθε δράση του οργανισμού για να τεθεί τέλος στον εξαετή πόλεμο.
 
Σύμφωνα με ένα ψήφισμα του 1950, η Γενική Συνέλευση, που περιλαμβάνει 193 χώρες-μέλη, μπορεί να συγκληθεί επειγόντως για να εξετάσει ένα θέμα "με σκοπό να κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις στα μέλη για συλλογικά μέτρα" αν αποτύχει να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
"Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε και να εκπληρώσετε τη συλλογική σας ευθύνη της προστασίας", είπε ο Μπαν. "Λυπάμαι που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποτύχει να εκτελέσει τις ευθύνες του να διατηρήσει την ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία", πρόσθεσε.
 
Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, έχει ασκήσει βέτο σε πέντε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία από το 2011. Η Κίνα άσκησε επίσης βέτο για τα πρώτα τέσσερα ψηφίσματα.
 
Ο Μπαν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ενημέρωσαν άτυπα τη Γενική Συνέλευση, μετά από αίτημα του Καναδά και τουλάχιστον ενός τρίτου των μελών του οργανισμού.
 
Μια τέτοιου είδους συνεδρία μπορεί να συγκληθεί από μια απλή πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης ή 9 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι 15μελές. Στην ιστορία του οργανισμού έχουν συγκληθεί μόνο 10 τέτοιου είδους συνεδρίες, και την τελευταία φορά ήταν το 2009 για τις πράξεις του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.
 
Ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) Κεν Ρόθ είπε ότι το λιγότερο που θα πρέπει να κάνει ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης είναι η καταδίκη της στοχοποίησης αμάχων, και η άρση των πολιορκιών.
 
"Θέλουμε να δούμε ένα περαιτέρω βήμα, τη δημιουργία ενός εισαγγελέα δίωξης", είπε στο πρακτορείο Reuters. "Αν είχαμε τέτοιο εισαγγελέα, θα μπορούσαν να αρχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις και να προετοιμάσουν δικογραφίες έτοιμες για δράση". Χθες η Ρωσία δήλωσε στα Ηνωμένα λθνη ότι θα σταματήσει να βομβαρδίζει το Χαλέπι για 11 ώρες την ημέρα επί 4 ημέρες.
 
Προς νέες κυρώσεις στη Ρωσία η ΕΕ

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας με θύματα άμαχους στο Χαλέπι της Συρίας, που τελεί υπό πολιορκία, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να τάσσονται υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εάν συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε χθες συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως επιδιώκει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή διπλωματική πίεση στη Μόσχα για να παρατείνει την διακοπή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που σύμφωνα με τη Δύση έχει στοχοθετήσει επανειλημμένα νοσοκομεία και άμαχους.

"Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές εάν η κατάπαυση του πυρός δεν γίνεται σεβαστή και όσο εκδηλώνεται βούληση να συνθλιβεί η πόλη", είπε ο Ολάντ αναφερόμενος στο Χαλέπι, όπου 275.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου η συμφωνία της Μόσχας και την Ουάσινγκτον για μια εκεχειρία κατέρρευσε.

Η Ρωσία ενημέρωσε τα Ηνωμ Έθνη ότι οι βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι θα αναστέλλονται επί 11 ώρες την ημέρα επί τέσσερις ημέρες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι υποπτεύονται πως η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καθώς εντείνονταν οι πρωτοβουλίες για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καταδικάζει τον ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στη Συρία και διατυπώνει την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων.

Σε μια ένδειξη της οργής στην Ευρώπη για την επιχείρηση ανακατάληψης των συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού, η Μέρκελ κατήγγειλε τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη χαρακτηρίζοντάς τις "εντελώς απάνθρωπες". Καθώς οι Ευρωπαίοι συζητούσαν τις επιλογές τους στο δείπνο, ένας σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού αεροπλανοφόρου, έπλεε στις δυτικές ακτές της Ευρώπης προς τη Συρία.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ρωσία επιδιώκει να εξασθενίσει την ΕΕ.
 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί