Τέλος 1ης μέρας Συνόδου Κορυφής με ανοικτό το θέμα της CETA

Μετά από σχεδόν εννέα ώρες διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα της προσωρινής έναρξης ισχύος της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου με τον Καναδά (CETA) να παραμένει ανοικτό και με μια μακρά και δύσκολη διπλωματική συζήτηση για τις Ρωσικές ευθύνες στη Συρία.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια να πειστεί ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Βαλλονίας, ο οποίος εκλήθη στο Συμβούλιο χθες το βράδυ, να άρει το βέτο έναντι της υπογραφής της Συμφωνίας - ενώ σημειωτέον είχε απορρίψει τουλάχιστον τέσσερις συμβιβαστικές προτάσεις που του είχαν προσφέρει Ευρωπαίοι Διπλωμάτες. Η αβεβαιότητα συνεχίζεται και ο Πρόεδρος Γιούνκερ βρισκόταν σε διαρκής επαφές κατά τη διάρκεια της Συνόδου με τον Καναδά δηλώνοντας στο τέλος πως θα συνεχιστούν οι επαφές και αύριο έτσι ώστε να υπάρξει ένα "αίσιο τέλος".
 
Σε σχέση με τη  Ρωσία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Ντόναλντ Τούσκ και Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, η "διπλωματική μάχη" δεν ήταν ευκολότερη με το κείμενο των συμπερασμάτων τελικά να  "καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων της, κυρίως τη Ρωσία, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι" και να καλεί άμεσα προς ένα τέλος στις θηριωδίες.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία δρα με μεγάλη επιθετικότητα προς την ΕΕ, με διάφορους τρόπους, και «είναι ξεκάθαρη η στρατηγική αποδυνάμωσης της ΕΕ που ακολουθούν». Ο Ντόναλτ Τούσκ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους αλλά πρέπει να απαντήσει, χωρίς όμως να κλείνει τη πόρτα στο διάλογο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της Ρωσίας, κριτική φέρεται να  άσκησε και η ελληνική πλευρά.  Ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του  υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, που παραπέμπει σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είναι πιθανόν να θέσει σε απειλή την εκεχειρία την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Πούτιν, αντί να την ενισχύσει. Κατά την διάρκεια της μακράς συζήτησης, την θέση αυτή, υποστήριξε ενεργά και η Ιταλία. Η στάση αυτή της Ελλάδας και της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί