Πούλησαν τα πάντα για να μπουν στη βάρκα που βρέθηκε στο Λατσί

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η Αστυνομία τις εξετάσεις για την διακρίβωση των στοιχείων των 83 μεταναστών από την Συρία ανάμεσα στους οποίους 37  παιδιά, 14 γυναίκες και 32 άντρες που αφίχθηκαν στις 06:30 περίπου το πρωί στο Λιμανάκι του Λατσιού.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες από την Συρία που μεταφέρθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς και συγκεκριμένα ένα μέλος από κάθε οικογένεια  ανακρινόμενοι ανέφεραν στις αστυνομικές αρχές πως ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης από την Μερσίνη της Τουρκίας και πως ο καπετάνιος του σκάφους ανοικτά στο πέλαγος τους εγκατέλειψε με άλλο σκάφος.
 
Όπως οι ίδιοι ανέφεραν στην Αστυνομία η κάθε οικογένεια κατέβαλε στον διακινητή το χρηματικό ποσό των 3.000 μέχρι και 10.000 δολάρια για την μεταφορά τους στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η λήψη καταθέσεων συνεχίζεται για την εξακρίβωση των ισχυρισμών τους ενώ οι εξετάσεις επικεντρώνονται ιδιαίτερα στον διακινητή και καπετάνιο του σκάφους κατά πόσο έχει διαφύγει ή όχι.
 

Έτοιμη η ΠΑ να βοηθήσει τους πρόσφυγες που διασώθηκαν ανοικτά του Πύργου   
 
Έτοιμη για την ενεργοποίηση του Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας Ατόμων που Χρήζουν Προστασίας στην Κοκκινοτριμιθιά, αν και εφόσον χρειαστεί, είναι η Δύναμη Πολιτικής Αμυνας για τους 83 πρόσφυγες, το σκάφος των οποίων ρυμουλκήθηκε από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Λιμανάκι στο Λατσί.
 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Εκπρόσωπος Τύπου Πολιτικής Άμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι “μέλη της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας έσπευσαν στον χώρο για την παροχή πρώτων βοηθειών και ειδών άμεσης ανάγκης (ειδών ένδυσης - υπόδησης, φαγητό, νερό και κουβέρτες)”.
 
“Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και είναι έτοιμη για την ενεργοποίηση του Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας Ατόμων που Χρήζουν Προστασίας στην Κοκκινοτριμιθιά, αν και εφόσον χρειαστεί", συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.
 
Να θυμίσουμε ότι χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το ακυβέρνητο σκάφος με πρόσφυγες από την Συρία ρυμουλκήθηκε στο λιμανάκι του Λατσιού από σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας. Προηγουμένως το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 83 μετανάστες -46 ενήλικες (14 γυναίκες και 32 άντρες) και 37 παιδιά- εντοπίστηκε μετά από παρακολούθηση γύρω στις 22:00 το βράδυ στα ανοικτά του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας .
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, το σκάφος με τους μετανάστες ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από Λιμάνι της Τουρκίας γύρω στις 22:00 το βράδυ και αφίχθη στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 06:30 το πρωί.
 
Στο μεταξύ, ένα μέλος  από κάθε οικογένεια μεταναστών έχει μεταφερθεί στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για τις περαιτέρω διαδικασίες  αλλά και για να γίνουν εξετάσεις προκειμένου να διαφανεί ποιος ήταν ο διακινητής και ποιος οδηγούσε το σκάφος. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο διακινητής φέρεται να εγκατέλειψε το σκάφος.

Από τον έλεγχο των στοιχείων που έγιναν σ’ αυτά τα άτομα έχει διαπιστωθεί –όπως είπε-  ότι υπάρχουν ανάμεσα τους δύο απαγορευμένοι μετανάστες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν απελαθεί από την Κύπρο, προσθέτοντας πως αυτοί θα τύχουν χειρισμού σύμφωνα με τον Περί Ασύλου Νόμου.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών