«Θερίζει» τους νέους  ο Μολώχ της ασφάλτου-Τραγικοί οι αριθμοί

Με ένα ενδιαφέρον debate μεταξύ μαθητών και Υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών ξεκίνησε και επίσημα σήμερα το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας ΦΑΕΘΩΝ του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Reaction Youth for the Prevention, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά προγράμματα πρόληψης, για την ασφάλεια που εφαρμόζονται στην Κύπρο.

Έξι μαθητές και ένας φοιτητής, ενώπιον άλλων 150 νέων, έθεσαν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο στους δύο Υπουργούς τις ερωτήσεις τους για τα όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την οδική ασφάλεια.

30% των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις είναι νέοι μέχρι 25 ετών

Μιλώντας ενώπιον των μαθητών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι “πέρσι, καταγράφηκαν συνολικά 56 θανατηφόρα δυστυχήματα με 57 νεκρούς, από τους οποίους οι 16 ήταν νέοι μέχρι 25 ετών”, για να προσθέσει ότι “το 2016 μέχρι σήμερα, έχουν ήδη καταγραφεί 34 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 35 νεκρούς, εκ των οποίων οι 11 ήταν νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μάλιστα δύο από αυτούς ανήλικοι”.

Σημείωσε ακόμα ότι από τους 11 νεκρούς νεαρής ηλικίας, οι εφτά ήταν μοτοσικλετιστές.

“Στην Κύπρο, γενικά, ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 30%, των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις είναι νέοι μέχρι 25 ετών. Βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι πιο συχνές αιτίες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων είναι η απόσπαση της προσοχής, η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ριψοκίνδυνη οδήγηση, στοιχεία που συνήθως γοητεύουν τους νέους ανθρώπους”, σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Επίσης, είπε ότι “οι τροχαίες συγκρούσεις σχετίζονται και με κάποιες ώρες του εικοσιτετραώρου, κυρίως τις νυχτερινές προς τις πρωινές, όπου συνήθως οι νέοι άνθρωποι διασκεδάζουν ή επιστρέφουν από την διασκέδασή τους και αφορούν κυρίως τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα”, για να προσθέσει ότι όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι οδικές συγκρούσεις προκύπτουν, κυρίως, εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα και της μη τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας”.

Οι οδικές συγκρούσεις οφείλονται κατά κανόνα σε ανθρώπινα λάθη

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε πως είναι πλέον διεθνώς παραδεκτό ότι οι οδικές συγκρούσεις δεν έχουν καμιά σχέση με «κακή τύχη», αλλά οφείλονται κατά κανόνα σε ανθρώπινα λάθη, απερισκεψίες ή ανευθυνότητα.

“Οι οδικές συγκρούσεις”, είπε, “μπορούν να αποφεύγονται, με σωστή οδική συμπεριφορά και τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Δεν είναι μαγκιά να ριψοκινδυνεύουμε τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων στο δρόμο. Μαγκιά είναι να έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στην πίεση της παρέας και να φέρουμε τη ζώνη ή το κράνος μας, να μην υπερβαίνουμε τα όρια ταχύτητας, να μην οδηγήσουμε αν έχουμε πιει”.
Συνέχισε λέγοντας ότι “η ζωή μας και η αρτιμέλεια μας είναι στα δικά μας χέρια”, παροτρύνοντας τους νέους να την προστατεύσουν, τηρώντας τους κανόνες κυκλοφορίας στους δρόμους.

Είπε ακόμα πως το Κράτος έχει την ευθύνη να φροντίζει για πιο ασφαλείς δρόμους και οχήματα, για πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες άμεσης περίθαλψης και κυρίως για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από την παιδική ακόμα ηλικία, ωστόσο, σημείωσε η τελική ευθύνη για την ασφάλεια στους δρόμους, ανήκει στον καθένα από εμάς.

Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας ΦΑΕΘΩΝ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Reaction, Μάριο Σταύρου, το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας ΦΑΕΘΩΝ σχεδιάστηκε προσεκτικά και επαγγελματισμό, με απώτερο στόχο την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Όπως είπε σχεδιάστηκε στη βάση των διεθνών προδιαγραφών και πρακτικών, ενώ έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται και να αφομοιώνει σε ελάχιστο χρόνο τυχόν αλλαγές ή και εισηγήσεις όλων των αρμοδίων κρατικών, ευρωπαϊκών και διεθνών επιτροπών.

Σημείωσε ότι δεν γίνεται επίκληση στο αρνητικό συναίσθημα, αλλά στη λογική των νέων ανθρώπων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πραγματοποιείται προβολή σοκαριστικού βίντεο ή φωτογραφίας μιας και πλέον αυτό αποτελεί μια ξεπερασμένη εκπαιδευτική διαδικασία.


Debate Υπουργών – Μαθητών



Κατά τη διάρκεια του debate, μαθητής εισέπραξε το χειροκρότημα των συμμαθητών του, αφού κάλεσε τους Υπουργούς να απαντήσουν στο ερώτημα “γιατί υπάρχει ρουσφέτι στα πρόστιμα των υιών των υπουργών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων”.

Απαντώντας στην ερώτηση του μαθητή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως “είναι παράνομο ένα μέλος της Αστυνομίας να προχωρεί σε τέτοια κίνηση”, προσθέτοντας ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας “έδωσε ρητές οδηγίες ότι δεν χαρίζεται σε κανένα που προχωρεί σε τέτοια παράβαση”.

Σημείωσε ότι αν είναι παιδί πολιτειακού αξιωματούχου, τότε θα πρέπει να είναι και πιο αυστηροί με το νόμο, αλλά την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να φτάνουν σε άλλα σημεία.

Όπως εξήγησε το τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε θυματοποίηση παιδιού που είναι παιδί πολιτειακού αξιωματούχου.
 
Εξάλλου, συμπλήρωσε πως μπορεί η γραπτή παρατήρηση να είναι πιο αποτελεσματική παρά να δοθεί σε κάποιον εξώδικο, το οποίο και να δυσκολεύεται να το πληρώσει.

“Η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ένας ασυνείδητος οδηγός, που κάνει συνεχώς παραβάσεις να λαμβάνει γραπτή παρατήρηση. Θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά και αν δεν συμμορφώνονται οι ποινές να είναι πιο αυστηρές”, είπε.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν χρησιμοποιούνται ζώνες ασφαλείας στα λεωφορεία, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι υπάρχει οδηγία για τις ζώνες, ωστόσο, αφορά μόνο τα τουριστικά λεωφορεία και όχι τα αστικά.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το Υπουργείο του μελετά το θέμα.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα αν θα πρέπει να ωθήσουν τους νέους σε άλλους τρόπους οδήγησης, ο κ. Δημητριάδης παραδέχτηκε ότι είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό το θέμα, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε η Κύπρος να φτάσει σε ψηλότερο επίπεδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028