Αύξηση στις καταγγελίες καταναλωτών στο ΕΚΚ
08:55 - 20 Οκτωβρίου 2016

Αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες που δέχεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ) Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντριά του Ελενα Παπαχριστοφόρου.
Σύμφωνα με την κ. Παπαχριστοφόρου, από την 1 Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα, το ΕΚΚ Κύπρου διερεύνησε 172 παράπονα, εκ των οποίων τα 126 υποβλήθηκαν από καταναλωτές, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, και τα υπόλοιπα 46 από καταναλωτές, οι οποίοι διαμένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραπόνων κατέχει η κατηγορία «Μεταφορές/Transport», η οποία περιλαμβάνει παράπονα καταναλωτών που ταξιδεύουν αεροπορικώς για καθυστερήσεις/ακυρώσεις πτήσεων, απώλεια αποσκευών κ.λπ., και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Το 2013 υποβλήθηκαν συνολικά 443 παράπονα, το 2014 ανήλθαν σε 460 και το 2015 έφθασαν τα 468.
Η κ. Παπαχριστοφόρου επεσήμανε πως παρατηρείται μια ελαφρώς αυξητική τάση στην υποβολή παραπόνων και αιτημάτων για παροχή πληροφοριών πιθανώς λόγω της αύξησης των συναλλαγών των καταναλωτών μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές ενημερώνονται για την ύπαρξη του Κέντρου και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.
Ερωτηθείσα πώς χειρίζεται το Κέντρο τις καταγγελίες/παράπονα που λαμβάνει και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, η κ. Παπαχριστοφόρου ανέφερε πως καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε σχέση με προϊόν ή υπηρεσία που προμηθεύτηκαν από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, διαφορετικό από τον τόπο διαμονής τους, απευθύνονται για την υποβολή παραπόνου/αιτήματος παροχής πληροφοριών στο ΕΚΚ που λειτουργεί στη χώρα μόνιμης διαμονής τους.
Επεσήμανε πως αρχικά ενθαρρύνεται η απευθείας επικοινωνία με τον έμπορο, και αν ο καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί, δύναται να υποβάλει το παράπονό του στο αρμόδιο ΕΚΚ για περαιτέρω διερεύνηση.
Η κ. Παπαχριστοφόρου ανέφερε πως στο 70% των περιπτώσεων προσφέρονται ικανοποιητικές θεραπείες/αποζημιώσεις στους καταναλωτές, οι οποίες και περιλαμβάνουν κυρίως την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ή την επιστροφή χρηματικού ποσού ή ακόμα και την αντικατάσταση του προϊόντος (σε περιπτώσεις ελαττωματικών προϊόντων).
Πρόσθεσε εξάλλου, πως σε περίπτωση μη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, οι καταναλωτές προτρέπονται όπως αποταθούν στους εξωδικαστικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών (ADR, ODR), είτε όπως ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.
Επεσήμανε πάντως πως υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση από τις εταιρείες/οργανισμούς για τους οποίους λαμβάνονται παράπονα, με το Κέντρο να λειτουργεί πολλές φορές ως μοχλός πίεσης προς την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.
ΚΥΠΕ