Νέος ισχυρός μετασεισμός στα Ιωάννινα
09:45 - 20 Οκτωβρίου 2016
Συνεχίζει να «τρέμει» η γη στα Ιωάννινα μετά τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου. Και ενώ στην περιοχή οι μετασεισμοί, κυρίως χαμηλής έντασης, δεν σταματούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ένας ισχυρός μετασεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επανέφερε τον φόβο και την αγωνία στους κατοίκους που δεν μπορούν να ηρεμήσουν από τις απανωτές σεισμικές δονήσεις.
Συγκεκριμένα, 23 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα Γιάννενα... ταρακουνήθηκαν ξανά. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος περίπου 10 χλμ, και σημειωθηκε ΒΔ των Ιωαννίνων, στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού του περασμένου Σαββάτου. Η δονηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.
Να σημειωθεί ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική.
Τεράστια καθίζηση στην Εθνική Ιωαννίνων - Άρτας
Άνοιξε η Γη, σε παράδρομο της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Άρτας, στο ύψος του 12ου χλμ., περίπου στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
Ειδικότερα, ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους ογδόντα έως εκατό τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, υποχώρησε και δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα βάθους τουλάχιστον τεσσάρων έως πέντε μέτρων, σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακούγονται ήχοι μέσα από την Γη και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα γίνει μεγαλύτερη καθίζηση.
Εν τω μεταξύ αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας η περιοχή όπου σημειώθηκε το μεγάλο βύθισμα της γης, καθώς το γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Δίπλα στον κρατήρα που άνοιξε με βάθος τουλάχιστον 5 μέτρα, υπάρχει κολόνα της ΔΕΗ, γι΄αυτό έγινε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε από το σημείο το epirusgate.blogspot.gr
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το γεωλογικό φαινόμενο να έχει σχέση με την ισχυρή σεισμική δόνηση του περασμένου Σαββάτου . Όπως είπε, στους ασβεστόλιθους της περιοχής όπου σημειώθηκε ο κρατήρας, μπορεί να προϋπήρχε ένα καρστικό κενό, το οποίο πριν το σεισμό να ήταν σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και με τις αλλεπάλληλες δονήσεις να κατέρρευσε.
Πηγή: protothema