Ποιος ΑΠΟΕΛ; Το κύπελλο!

Η πίεση είναι μεγάλη, τα περιθώρια μικρά. Το ξεκίνημα των Γιανγκ Μπόις στην τρέχουσα περίοδο έχει θέσει πρόωρα σε κίνδυνο την επίτευξη όλων των στόχων. Μετά από πέντε εξορμήσεις στα τελευταία έξι παιχνίδια η ομάδα του Άντι Χίτερ έχει πλέον τέσσερις διαδοχικές αναμετρήσεις στο «Σταντ ντε Σουίς» -και μάλιστα και για τις τρεις διοργανώσεις.
«Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε στο δρόμο των επιτυχιών», διαβεβαίωσε ο Αυστριακός τεχνικός. «Τα εντός έδρας παιχνίδια μας δίνουν την ευκαιρία να διορθώσουμε αρκετά πράγματα».
Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα της Βέρνης, ωστόσο, οι τρεις θεσμοί δεν είναι ίσης αξίας για τους πρωτευουσιάνους. Τη μεγαλύτερη σημασία έχει το κύπελλο, όπου με τέσσερις νίκες ο σύλλογος μπορεί να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο μετά το 1987. Την ερχόμενη Τετάρτη οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχονται την Γκρασχόπερ, η οποία στην τρέχουσα περίοδο έχει ηττηθεί και στα έξι εκτός έδρας παιχνίδια της στο πρωτάθλημα. «Στόχος μας είναι να ξεχειμωνιάσουμε στο θεσμό, ο οποίος φυσικά μας δίνει την καλύτερη δυνατότητα κατάκτησης ενός τροπαίου», παραδέχτηκε ο Χίτερ.

Καρέ βαθμών
Δεύτερο στην ιεραρχία έρχεται το Γιουρόπα Λιγκ, κατά συνέπεια και η αποψινή αναμέτρηση με τον ΑΠΟΕΛ. Στη φάση των ομίλων τα στραβοπατήματα διορθώνονται δυσκολότερα απ’ ό,τι στην ελβετική Super League και οι έξι βαθμοί του πρωταθλητή Κύπρου που υπολογιζόταν ως αουτσάιντερ για την πρόκριση καθιστούν για τους Γιανγκ Μπόις υποχρεωτική την κατάκτηση της νίκης στο μεταξύ τους παιχνίδι.
Σε διαφορετική περίπτωση, η δεύτερη θέση και η πρόκριση θα γίνουν εξαιρετικά πολύπλοκες υποθέσεις. Ο στόχος των Ελβετών στα παιχνίδια με τους «γαλαζοκίτρινους» είναι η συλλογή τουλάχιστον τεσσάρων βαθμών. Οτιδήποτε λιγότερο θα σημαίνει ότι η απόσταση από τον ΑΠΟΕΛ μετά το πέρας της τέταρτης αγωνιστικής θα είναι πέντε ή περισσότεροι βαθμοί.

«Ποιος φοβάται τον ΑΠΟΕΛ;»
Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο της Βέρνης ένα αφιέρωμα-παρουσίαση στον πρωταθλητή Κύπρου. «Ο αντίπαλος των Γιανγκ Μπόις έχει ταραχώδες παρελθόν, αλλά πολύ στέρεο παρόν. Οι οπαδοί του θεωρούνται εθνικιστές και συντηρητικοί και στα ντέρμπι με την Ομόνοια, τα οποία όχι σπάνια συνοδεύονται από επεισόδια, επιδεικνύουν την ελληνική σημαία.
Το 1986 ο ΑΠΟΕΛ κατέγραψε ένα ναδίρ στο διεθνές ποδόσφαιρο. Τιμωρήθηκε από την UEFA με διετή αποκλεισμό, διότι αρνήθηκε να αγωνιστεί απέναντι στην τουρκική Μπεσίκτας. 25 χρόνια αργότερα ήταν η μεγάλη έκπληξη στο Τσάμπιονς Λιγκ κι έγινε ο πρώτος κυπριακός σύλλογος που έφτασε στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνη η σεζόν έβαλε 18 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του, το μεγαλύτερο μέρος τους επενδύθηκε στο ρόστερ. Έκτοτε ο πρωταθλητής Κύπρου ονομάζεται ΑΠΟΕΛ.
Από εκείνη την ομάδα στη Βέρνη θα εμφανιστούν μόνον οι Νούνο Μοράις και Ούρκο Πάρντο. Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά η ομάδα παραμένει καλά στελεχωμένη. Οι περισσότεροι παίκτες είναι τόσο άγνωστοι στην Ελβετία όσο αυτοί των Γιανγκ Μπόις στην Κύπρο. Αυτό όμως δεν λέει πολλά για την αξία τους.
Πολλοί αγωνίζονται στην εθνική Κύπρου, επιπροσθέτως υπάρχουν ορισμένοι Βραζιλιάνοι, ένα επιτυχημένο μείγμα. Ο πλέον γνωστός παίκτης, ο Βέλγος Ίγκορ ντε Καμάργκο, ο οποίος έπαιζε σε Χόφενχαϊμ και Γκλάντμπαχ, είναι ωστόσο τραυματίας και δεν ταξίδεψε καν στη Βέρνη.
Σε αντίθεση με τους Γιανγκ Μπόις ο ΑΠΟΕΛ είναι σε φόρμα, στην τρέχουσα περίοδο παραμένει αήττητος σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ. Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Δανοϊσπανό Τόμας Κρίστιανσεν το καλοκαίρι η ομάδα κερδίζει 2,2 βαθμούς ανά παιχνίδι και σε 9 παιχνίδια έχει σημειώσει 21 γκολ
», αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.