Μαριλένα Ιωαννίδου: H βραβευμένη Κύπρια που μαθαίνει στους ξένους την κυπριακή κουζίνα

Κάθε χώρα διαθέτει τη δική της γευστική παράδοση και κουλτούρα το δικό της αυθεντικό άρωμα και μοναδικές πινελιές που την κάνουν να ξεχωρίζει. Το φαγητό αποτελεί ένα πολύ καλό λόγο για να επιδιώξει κανείς να τη γνωρίσει καλύτερα και να μάθει περισσότερα για την κουλτούρα της. Αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά η ερευνήτρια κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου, την  οποία θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει πρέσβειρα της κυπριακής κουζίνας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ένα βιβλίο Κυπριακής γαστρονομίας που απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσμο, ντοκιμαντέρ με αυθεντικές κυπριακές γεύσεις αλλά και το άρωμα eau de Chypre είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματά της. Τη συναντήσαμε στο σπίτι της διαπιστώνοντας πως ακόμη κι ένας απλός καφές μαζί της αποτελεί μια γευστικότατη εμπειρία…

Μελετώντας την κυπριακή γαστρονομία

Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Προέρχεται όμως από οικογένεια προσφύγων από το Νέο Χωριό της Κυθρέας και το Ριζοκάρπασο. Θυμάται τον εαυτό της στην κουζίνα από παιδί να βοηθά τη μητέρα της ενώ οι όμορφες μυρωδιές  των φαγητών της γιαγιάς της έκαναν ακόμη πιο έντονη την αγάπη της για την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics, εργάστηκε για χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση αλλά λίγο πριν κλείσει τα 40, σε μια εποχή που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «υποτιμούσαν» το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό,  εκείνη αποφάσισε να εντρυφήσει στη μαγειρική και τη γαστρονομία του τόπου μας μελετώντας τις ρίζες της. «Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για τις ρίζες μας. Αξίζουν να νιώθουμε περήφανοι γι’αυτές και για ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό μας.
Το φαγητό, η μαγειρική κουλτούρα, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας και χαίρομαι πάρα πολύ που με την πάροδο των χρόνων το αντιλαμβάνεται και ο κόσμος αυτό. Πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά κάποιος όχι μόνο την παραδοσιακή κουζίνα αλλά και την κουλτούρα των ανθρώπων της Κύπρου. Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερή που έχω εντρυφήσει σ’αυτό μελετώντας την με τη βοήθεια πολλών παλιών βιβλίων αλλά και τις ιστορίες γιαγιάδων σε χωριά της Κύπρου γνωρίζοντας την πραγματική παραδοσιακή μας κουζίνα. Η κυπριακή κουζίνα είναι ωραία μέσα στην απλότητά της. Δε χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο για να είναι ωραίο» εξηγεί.

Στη Γερμανία ενθουσιάστηκαν με τα φαγητά μας
 
Κοτόπουλο με χαρουπόμελο, χταπόδι με κουμανταρία, λευκαρίτικος  τταβάς, χοιρινό με μουστάρδα και αρωματικά της Κύπρου, πουργούρι, χαλούμι στην πίττα, λουκάνικα κρασάτα και καπνιστά, ελιές τσακιστές, ταχίνι, μαχαλεπί, σιάμαλι, πουτίγκα, μπακλαβάς είναι μόνο μερικές από τις κυπριακές γεύσεις που κατενθουσίασαν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν, από τα χέρια της, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Γερμανία. Παρόν στην εκδήλωση ήταν βέβαια και το κρασί της Κύπρου - λευκό ξυνιστέρι, ροζέ απο μαραθεύτικο και κόκκινο μαραθεύτικο «Η εκδήλωση ήταν μια ιδέα της Marianne Salentin-Träger, εκδότριας του βιβλίου μου «Cyprus: A culinary journey» με θέμα την κυπριακή γαστρονομία». Η Μariianne αγαπά πολύ την Κύπρο και επιδιώκει την προβολή της στο εξωτερικό. Μετά από πρότασή μας στο Υπουργείο εξωτερικών της Κύπρου να γίνει αυτή η εκδήλωση σε πέντε πρωτεύουσες του κόσμου, μας έδωσαν το πράσινο φως και έτσι η αρχή έγινε από το Βερολίνο. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες χώρες|.

"Όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Κύπρο μέσα από υπέροχες φωτογραφίες που πλαισίωναν το χώρο της εκδήλωσης αλλά και να απολαύσουν αυθεντικά κυπριακά φαγητά τα οποία απέσπασαν πολύ καλές κριτικές. Μαγείρεψα τεράστιες ποσότητες αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελα. Χρησιμοποίησα τα απλά υλικά που χρησιμοποιώ και στην κουζίνα μου. Ναι μεν είναι διαφορετικά απ’ αυτά που έχουν συνηθίσει να τρώνε, ωστόσο τους εντυπωσίασε το γεγονός ότι τα φαγητά ήταν σπιτικά.  Ήταν μεγάλη πρόκληση, να καταφέρεις να φέρεις δηλαδή εκείνους τους ανθρώπους που θα μπορούν να διαδώσουν αυτή τη γευστική εμπειρία έτσι ώστε να προσελκύσουμε και κόσμο στην Κύπρο. Αυτός όμως είναι ένας από τους βασικότερους στόχους μου. Να αγαπήσουν οι ξένοι την Κύπρο μέσα από την κουζίνα της».
 

Λάτρεψαν την κυπριακή κουζίνα σε Αγγλία και Αμερική

Η Μαριλένα Ιωαννίδου έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Κύπρο σε διάφορες εκδηλώσεις γαστρονομίας. Μάλιστα όπως εξηγεί, όταν βρέθηκε στην Αμερική για να παραλάβει ένα βραβείο, δεν περίμενε αυτό που άκουσε: “Στην Washington όταν είχα πάει για να λάβω  ένα βραβείο, υπήρχαν άνθρωποι που με πλησίασαν και μου είπαν: ”Δεν ξέραμε τίποτα για την Κύπρο, ακούγοντάς σε όμως είναι πρώτη στη λίστα μας για να την επισκεφτούμε. Το ίδιο μου είπαν και στο Βερολίνο πρόσφατα, όπου περίμεναν να δοκιμάσουν τα φαγητά και στη συνέχεια να έρθουν και στην Κύπρο αλλά και τη Γαλλία που όπως μου είπαν, ανυπομονούν για τις εκδηλώσεις γαστρονομίας  στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος».
 
 Τα φαγητά μας είναι απλά αλλά και ιδιαίτερα

Η ίδια χαρακτηρίζει τα κυπριακά  φαγητά  μοναδικά και ιδιαίτερα. «Είναι μοναδικά στην απλότητα κάτι που δε βρίσκεις παντού. Οι γεύσεις του κάθε υλικού που προέρχεται από την Κύπρο είναι ιδιαίτερες και μπορούμε να κτίσουμε πάνω σ’ αυτό. Αυτό ενθαρρύνω και τους νεαρούς Κύπριους σεφ, να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό προσπαθώντας, το αποτέλεσμα να έχει άμεση σχέση με την Κύπρο. Στη χώρα μας οι άνθρωποι έχουν καλλιτεχνική φύση και η μαγειρική είναι ένα είδος τέχνης με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε βάζοντας τη φαντασία μας να δουλέψει. Πολλοί νεαροί σεφ άρχισαν και πειραματίζονται με την κυπριακή κουζίνα δημιουργώντας όμορφα πιάτα, αξιοποιώντας κυπριακά προϊόντα. Αυτό βέβαια, θα πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό προς την παράδοση, διατηρώντας δύο βασικά χαρακτηριστικά: την απλότητα και την ένταση στη γεύση".
 
 

Τα πουρέκκια της σάτζιης με σαμπάνια και  οι φλαούνες στο Παρίσι

«Είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύουμε με αγάπη και σεβασμό, να εξελίσσουμε κάποια φαγητά, διατηρώντας όμως πάντα την ταυτότητά τους. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε και στον κόσμο κι άλλες ιδέες για να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά μας προϊόντα, είτε στο μαγείρεμα είτε στην παρουσίασή τους». Για παράδειγμα το πουρέκκι έχει μια πολύ απλή ζύμη που δημιουργεί μια έντονα Κυπριακή γεύση που δεν την βρίσκεις αλλού. Αν τη γεύση αυτή τη συνδυάσεις με κάτι εξίσου απλό αλλά και ιδιαίτερα πολυτελές όπως τη σαμπάνια δένουν τόσο ωραία μεταξύ τους. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε κι άλλα πιάτα της Κυπριακής κουζίνας. Το κάθε φαγητό μπορεί να είναι γκουρμέ. Μάλιστα, όταν βρέθηκα σε εκδήλωση της Ουνέσκο στο Παρίσι  έφτιαξα φλαούνες και διπλόπιτες και δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλη απήχηση είχαν τα παραδοσιακά εδέσματα. Μέσα από αυτά ακούστηκε πολύ το όνομα της  Κύπρου. Ναι, μπορούμε να είμαστε παρόντες παντού, προβάλλοντας τη χώρα μας και δημιουργώντας μια θετική εικόνα σε ανθρώπους που δεν τη γνωρίζουν, μέσα από τη δύναμη των κυπριακών γεύσεων. Αυτός είναι και ο στόχος μου» καταλήγει.
 
 
CYPRUS: A Culinary Journey AWARDS
 
1.ITB BookAward 2015, most important travel fair in the world
2.Gourmand World Cookbook Award 2015, best cookbook of Cyprus
3.Cookbook Award 2015 of the International Association of Culinary Professionals in Washington
4.Gourmand Best in the World Cookbook Award 2015 – Mediterranean Dun Grifford Award, Category world cuisine, in Yantai, China
5.Silver medal of the Gastronomic Academye Germany, Frankfurt Bookfair 2015
6.TOP 3: Award of the best Cookbook in the past 20 Years in the category “World Cuisine” by Gourmand
7.TOP 3: Cookbook publisher of the Year 2015, Gourmand
8.TOP 3: Eat Berlin Award 2015
9.TOP 10: PR-BILD-Award 2014
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση