Αβέρωφ, Άντρος και Νικόλας συζήτησαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ

Σε μια διαφορετική  συζήτηση συμμετείχαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στο πλαίσιο του ILGA-Europe, του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κύπρο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.  

Οι Αβέρωφ Νεοφύτου- Πρόεδρος ΔΗΣΥ, Άντρος Κυπριανού-ΓΓ ΑΚΕΛ και Νικόλας Παπαδόπουλος-Πρόεδρος ΔΗΚΟ, παρακάθισαν σε δημόσια συζήτηση με τον Πρόεδρο της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστα Γαβριηλίδη, ο οποίος απηύθηνε έκκληση προς την Κυβέρνηση, όπως αρχές του 2017 καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης, μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία 5 χρόνια στην Κύπρο γύρω από την αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, ωστόσο έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. «Μπορεί να μην υπάρχουν ακραία περιστατικά βίας στην Κύπρο αλλά δυστυχώς ακόμα υπάρχει το στίγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και δεν είναι μόνο το νομοθετικό κομμάτι. Κρίνοντας από την προσέλευση στις πορείες υπερηφάνειας η κοινωνία φαίνεται να έχει προχωρήσει, οι πολιτικοί όμως ήταν αυτοί που ήταν κλειδωμένοι». Όπως ανέφερε ο κύριος Γαβριηλίδης, τα επόμενα βήματα μετά την πολιτική αναγνώριση είναι η νομική αναγνώριση του φύλου, χωρίς άλλες εξευτελιστικές διαδικασίες που προσβάλλουν τους ανθρώπους». Πάνω σ'αυτό το ζήτημα αλλά και για τα βήματα που έχουν γίνει και που πρέπει να γίνουν τοποθετήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί, κάτι που έγινε για πρώτη φορά υπό μορφή δημόσιας συζήτησης, μέσα από την οποία διεφάνη ότι συμφωνούν σε πολλά. 


Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δηλώνω πάρα πολύ φιλελεύθερος»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παίρνοντας το λόγο είπε πως όσους νόμους και να ψηφίσει μια χώρα, όταν το κλίμα είναι συντηρητικό, όπως συμβαίνει συνήθως στις μικρές χώρες, το πρόβλημα δεν το λύνεις. Μιλώντας για την υιοθεσία παιδιών από ΛΟΑΤΙ άτομα, ο κύριος Νεοφύτου εκτίμησε ότι αυτή δεν σχετίζεται με τον γάμο. «Στην Κυπριακή Νομοθεσία μπορεί και ένα sigle άτομο να υιοθετήσει παιδί, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε. «Γιατί όμως η ταυτότητα να περιορίζεται στο φύλο του άντρα ή της γυναίκας; Πού πάνε οι άλλες ταυτότητες;» διερωτήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Υπάρχουν φαινόμενα που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις γι’ αυτό και έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Δηλώνω πάρα πολύ φιλελεύθερος και δεν έχω πρόβλημα. Πρέπει να προχωρήσουμε έχοντας όμως μαζί μας και την κοινωνία, διαφορετικά θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται λεπτότητα. Δεν είναι το ίδιο με το σύμφωνο συμβίωσης. Για μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν χρώμα, καταγωγή ή θρησκεία, συνεπώς δεν θα υπάρξει κανένας διαχωρισμός. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει περάσει από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και είναι υπέρ της χώρας μας το ότι τόλμησε. Είμαστε σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα».  
 
Αντρος Κυπριανού: Άλλο να ψηφίζεις νομοθεσίες, άλλο να τις εφαρμόζεις

Από την πλευρά του ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει και μπορούν να γίνουν πάνω σ’αυτό το μείζον θέμα. «Με αποσπασματικές ενέργειες δε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να εκπονηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός έτσι ώστε το θέμα να προσεγγιστεί στις σωστές του διαστάσεις. Είναι ένα πράγμα να ψηφίζεις νομοθεσίες και άλλο πράγμα η εφαρμογή τους", τόνισε, επισημαίνοντας ότι μια ομάδα επιστημόνων θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης, ειδικά για τα σχολεία αφού όλα ξεκινούν από την παιδεία της κοινωνίας. "Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τα πολιτικά πρόσωπα. Μια μερίδα είναι αντίθετη και πάντα θα είναι. Αν περιμένουμε πότε θα ωριμάσει η κοινωνία θα περάσουν πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε: είτε είμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε λέμε ότι είμαστε όλοι ίσοι αλλά κάποιοι έχουν λιγότερα δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Κυπριανού. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει ως πρόταση νόμου, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την πολιτική συμβίωση, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να κατοχυρώνεται η τεκνοθεσία σε ζευγάρια που συμβιώνουν υπό το νομικό καθεστώς της πολιτικής συμβίωσης.
 
Νικόλας Παπαδόπουλος: Ο κάθε πολίτης να ζει τη ζωή του όπως θέλει

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία έχει πολλά κενά. «Δεν υπάρχει επίσημη νομοθεσία για να αλλάξει κάποιος το φύλο του. Το κενό του νόμου είναι τεράστιο και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα», είπε τονίζοντας χαρακτηριστικά: «νιώθω περήφανος που έλαβα μέρος στη διαδικασία του νομοσχεδίου που αφορά την πολιτική συμβίωση». Ο κύριος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να προσδιοριζόμαστε με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό. "Τέτοιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις δεν έχουν θέση στην κυπριακή κοινωνία", είπε. «Δεν θεωρούμε ότι είμαστε τέλειοι. Εμείς θα καταβάλουμε προσπάθεια έτσι ώστε να καλύψουμε αυτά τα κενά. Η κοινωνία της Κύπρου έχει εξελιχθεί. Μέσω της νομοθετικής μεταρρύθμισης θέλουμε και την κοινωνία να έρθει μαζί μας. Ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι ελεύθερος να ζει τη ζωή του όπως θέλει" κατέληξε.

 

Ο Κώστας Γαβριηλίδης σημείωσε πως εάν κατατεθεί νομοσχέδιο αρχές του έτους  για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, θα υπάρχει έξωθεν καλή μαρτυρία για τη συζήτηση των δικαιωμάτων των LGBT που θα διεξαχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του ιδίου συνεδρίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως θα εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ. Οι ηγέτες των 3 κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι απομένουν πολλά να γίνουν σε νομοθετικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε επίπεδο διαπαιδαγωγήσης της κοινωνίας ώστε να πληρωθεί ο χρόνος που τα ΛΟΑΤ άτομα θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και της ίδιας αποδοχής με όλους τους άλλους πολίτες.


 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση