Διεθνής Ημέρα Μη Βίας η σημερινή
16:46 - 02 Οκτωβρίου 2016
Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Mahatma Gandhi, σημαίνουσα μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Μεγάλη Βρετανία και πρωτοπόρου της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη βίας, αναφέρει σε μήνυμα του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μη Βίας ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης.
Όπως σημειώνει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, σκοπός της ημέρας είναι να τονίσει τη σπουδαιότητα της επιλογής της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία αφού η ολοένα αυξανόμενη βία στη σημερινή κοινωνία δημιουργεί ακόμα περισσότερους κινδύνους με την μη βία να μην αποτελεί λύση ικανή να προάγει την ανθρώπινη ζωή στο επίπεδο που της αξίζει..
Στο μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει πως δυστυχώς, τα κρούσματα βίας σε όλους τους τομείς, έχουν αυξηθεί στις μέρες μας και πως σύμφωνα με έκθεση της UNICEF (Ιούνιος 2016), τρία εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο θανάτου, τραυματισμού, σεξουαλικής βίας, απαγωγής και στρατολόγησης σε ένοπλες ομάδες.
«Τον φετινό Αύγουστο, η UNICEF ανησυχώντας ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την ευημερία όλων των παιδιών που πλήττονται από την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, κάλεσε όλους όσοι συμμετέχουν στη σύγκρουση να παράσχουν απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και οικογένειες, και να τηρήσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους για την προστασία όλων των πολιτών» τονίζει, προσθέτοντας πως με αφορμή αυτά τα περιστατικά, η UNICEF τόνισε ότι «απολύτως τίποτα δεν δικαιολογεί επιθέσεις σε παιδιά και ότι όλες οι μορφές βίας κατά των παιδιών πρέπει να τερματιστούν άμεσα».
Η βία σε όλες τις μορφές της - φυσική ή λεκτική, ψυχολογική, ενδο-οικογενειακή, ρατσιστική, θρησκευτική, οικονομική, πολιτική - δημιουργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας, θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, και προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα.
Σύμφωνα με τον Mahatma Gandhi, «Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο».
Γι’ αυτό και ο τομέας της εκπαίδευσης, υποδεικνύει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, πρέπει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο στην όλη προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να κατανοήσουν πως μόνο μέσω της φιλικής - ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων και των λαών είναι εφικτή η εξασφάλιση για όλους ενός κόσμου ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη βίας.
Αναφέρει επίσης ότι η καθιέρωση του όρου «ενεργή μη βία» αναφέρεται σε μια ενεργή στάση ζωής μέσα από την οποία επιδιώκονται αλλαγές σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο έχοντας ως γνώμονα την απόρριψη κάθε μορφής βίας και διάκρισης και την αναγνώριση της ισότητας όλων των ανθρώπων.
Σημειώνει τέλος ότι αριθμός Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάθε χρόνο διοργανώνουν σειρά από δράσεις, εκδηλώσεις, ειρηνικές διαμαρτυρίες, σεμινάρια και πρακτικές που προάγουν την ενεργή μη βία και οι οποίες βασίζονται στη μη διάκριση, με σκοπό να συνδράμουν έτσι στο χτίσιμο ενός μέλλοντος όπου κεντρική αξία θα είναι ο Άνθρωπος και στην θετική αλλαγή μέσα από τη μη βία.
ΚΥΠΕ