Η Μέι επιβεβαίωσε από βήματος τον χρονικό ορίζοντα του Brexit

Η επίκληση του Άρθρου 50 για την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα γίνει όταν η βρετανική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη και χωρίς «αχρείαστες καθυστερήσεις», είπε η Τερέζα Μέι, προσδιορίζοντας αυτή τη χρονική στιγμή ως «όχι αργότερα από το τέλος Μαρτίου του 2017».
 
Από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ η κα Μέι είπε ότι ήταν σωστό που η κυβέρνησή της αποφάσισε να πάρει το χρόνο της για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, έτσι ώστε να διαμορφώσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της και να αποφευχθεί μία απότομη αλλαγή στην οικονομία.
 
Η κα Μέι διαβεβαίωσε πως ό,τι και αν κάνει η Βρετανία στην πορεία προς το Brexit δε θα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της χώρας όπως προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξάλλου πολύ αυστηρή με όσους υποστηρίζουν ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 πρέπει να γίνει από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για επίκληση του Άρθρου 50 δεν είναι υπόθεση του κοινοβουλίου αλλά αποκλειστικά της κυβέρνησης.
 
«Όσοι θέλουν να περάσει (η ενεργοποίηση του Άρθρου 50) από το κοινοβούλιο θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού», είπε η Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης είναι επίσης οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
 
Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας λέγοντας ότι δε θα υπάρξει «καμία εξαίρεση» από το Brexit και ότι δε θα επιτρέψει σε «διαιρετικούς εθνικιστές» να χωρίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η κα Μέι επιβεβαίωσε επίσης ότι στις επόμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αναγιγνώσκονται την άνοιξη από τη βασίλισσα, θα περιλαμβάνεται ο «νόμος της Μεγάλης Ανάκλησης» που θα ακυρώνει το νόμο του 1972 περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τον οποίο η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.
 
«Οι νόμοι μας δε θα καταρτίζονται πια στις Βρυξέλλες αλλά στο Γουέστμιντσερ, οι δικαστές που θα ερμηνεύουν αυτούς τους νόμους θα εδράζονται όχι στο Λουξεμβούργο αλλά στα βρετανικά δικαστήρια και η ισχύς του ευρωπαϊκού δικαίου στη Βρετανία θα τερματιστεί», είπε η Τερέζα Μέι.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η ισχύουσα σήμερα κοινοτική νομοθεσία θα μετατραπεί αυτούσια σε βρετανική νομοθεσία και στη συνέχεια  κάθε νόμος θα αλλαχθεί, θα καταργηθεί ή θα διατηρηθεί μέσα από το εθνικό κοινοβούλιο. Τόνισε δε ότι όσο είναι Πρωθυπουργός θα διατηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που διαφυλάσσει η κοινοτική νομοθεσία.
 
Απαντώντας δε στους επικριτές της και στα διάφορα σενάρια, η κα Μέι είπε ότι «δεν υπάρχει επιλογή μεταξύ ‘μαλακού’ και ’σκληρού’ Brexit, είναι μια ψευδής διαφορά την οποία διαιωνίζουν όσοι αντιτάσσονται στο Brexit». Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «είτε αρέσει είτε όχι, η χώρα ψήφισε να φύγουμε από την ΕΕ και θα φύγουμε, θα γίνουμε μία πλήρως ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα».
 
Ως προς τις επιδιώξεις της από τις διαπραγματεύσεις η Τερέζα Μέι είπε ότι δε θα προκύψει ένα «μοντέλο Νορβηγίας ή Ελβετίας», αλλά μια συμφωνία μεταξύ ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία θα αποφασίζει πλέον μόνη πώς θα χειρίζεται τη μετανάστευση, αλλά ότι θα επιδιώξει παράλληλα μία ώριμη και στενή συνεργασία με την Ευρώπη, με ελεύθερο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών, με μέγιστη ελευθερία δραστηριοποίησης βρετανικών εταιρειών στην ΕΕ και αντιστρόφως. «Θα είναι μία διαπραγμάτευση, θα χρειαστούν πάρε-δώσε, αλλά θα είναι μία συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βρετανία», είπε η Πρωθυπουργός.
 
Είπε επίσης ότι πλέον η Βρετανία θα έχει έναν ενισχυμένο νέο ρόλο στον κόσμο, καθώς το Brexit δεν ήταν ψήφος εσωστρέφειας, σημείωσε ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι ενωμένο και αποφασισμένο ως προς την εφαρμογή του σχεδίου για την υλοποίηση του Brexit και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «ξεκάθαρο και θεμιτό».
 
Απέδωσε τα εύσημα στον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον για την απόφασή του να διενεργήσει το δημοψήφισμα και να εμπιστευτεί τον βρετανικό λαό και αυτή την εμπιστοσύνη στην απόφαση των πολιτών θα επιδείξει, όπως είπε, και η δική της κυβέρνηση.
 
Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση δε θα παράσχει δημόσιο σχολιασμό της πορείας των διαπραγματεύσεων, κάτι που σημείωσε αργότερα στη δική του ομιλία προς τους συνέδρους και ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον» εκτός ΕΕ.
 
Αντιδρώντας μέσω Twitter στην εξαγγελία για πρώτη φορά από την Τερέζα Μέι ενός επίσημου χρονοδιαγράμματος για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι είναι καλοδεχούμενη καθώς προσφέρει κάποια σαφήνεια ως προς τις προθέσεις της βρετανικής πλευράς.
 
Έσπευσε ωστόσο στο ίδιο μήνυμα να σχολιάσει ότι ουσιαστικά η ΕΕ θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της «αφού ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50».
 
Σε συνέντευξή της στο BBC λίγο πριν από την ομιλία της στο συνέδριο η κα Μέι είχε πει ότι θα επιδιώξει «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκδίωξη όλων των Κούρδων μαχητών από τα συριακά εδάφη προσδοκά η Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά
Στο σκαμνί η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου στην Τουρκία-Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες εγκλωβισμένοι σε κτήριο που κατέρρευσε στην Ινδία-Αγωνιώδης επιχείρηση στα συντρίμμια
Παγωμένη η Γερμανία από την επίθεση-Ερευνούν τους τρεις που πανηγύριζαν όταν ο 50χρονος έριχνε το αυτοκίνητο στην αγορά
Απειλές Τραμπ και για τη διώρυγα του Παναμά–Αν πέσει σε «λάθος χέρια» θα πάρουμε τον έλεγχο
Η Τουρκία προειδοποιεί τη Συρία-Θα κάνουμε ότι χρειαστεί στο θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών
Καζάνι που βράζει η Γερμανία μετά την φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο