Θα «καίνε» οι χρεώσεις σκυβάλων από το 2017 στη Λεμεσό

Μπορεί να χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό έργο, η Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο, αφού με τη λειτουργία της θα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η οριστική αναβάθμιση των διαδικασιών διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων.

Τα τέλη όμως των σκυβάλων θα «καίνε» από τα μέσα του 2017, όταν υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου στο Δήμο επικρατεί προβληματισμός, λόγω της επιπλέον υπολογιζόμενης  επιβάρυνσης των 20 ευρώ τον τόνο για την τοπική αρχή.

Το κόστος αυτό αναμένεται να μετα-κυλιστεί στους δημότες κι υπολογίζεται σε επιπλέον 28 ευρώ ανά νοικοκυριό, αν και οι χρέωση αυτή θα διαφέρει από Δήμο σε Δήμο. 

Η κατασκευή του έργου ΟΕΔΑ συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εθνικούς Πόρους.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 73 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με τα 42,7 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν το κόστος μελέτης και κατασκευής και τα υπόλοιπα τη δεκαετή λειτουργία της Μονάδας, η δυναμικότητα της οποίας θα ανέρχεται σε 180 χιλιάδες περίπου τόνους αποβλήτων το χρόνο.

Το έργο θα περιλαμβάνει μια σειρά από επενδύσεις και δράσεις προτεραιότητας, οι οποίες συμβάλλουν στην εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των στερεών αποβλήτων.

Θα παρέχει ολοκληρωμένες σύγχρονες διευκολύνσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως μονάδα διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού φορτίου, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων και βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων.

Η δυναμικότητα του νέου  σταθμού θα ανέρχεται στις 140.000 τόνους ετησίως ή 470 τόνους ημερησίως. Η επεξεργασία των αποβλήτων θα κοστίζει 19 ευρώ τον τόνο.
  

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα