Τι θα γίνει τελικά αν ο Ντίλαν δεν πάει να παραλάβει το Νόμπελ

Η σουηδική ακαδημία που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ δεν έχει καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσει με τον Μπομπ Ντίλαν προκειμένου εκείνος να παραλάβει το βραβείο του. Και έχουν ήδη περάσει πέντε ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
 
Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα, ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι η σουηδική ακαδημία του απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Καμία αναφορά δεν έκανε ο καλλιτέχνης ούτε την Παρασκευή, σε συναυλία του στο Coachella.
 
 
Όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είναι ο μόνος που απέρριψε με τη θέλησή του ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964. Τότε, είχε γράψει μάλιστα και μια επιστολή προς τη σουηδική ακαδημία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ένας συγγραφέας πρέπει να μην επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό, ακόμη και αν αυτή η μετατροπή γίνεται με τον πιο τιμητικό τρόπο». Σύμφωνα με φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, αργότερα ζήτησε τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο.

Υπήρξαν όμως και άλλοι μεγάλοι λογοτέχνες που απέρριψαν το βραβείο, προκειμένου όμως να αποφύγουν διώξεις ή άλλες δυσάρεστες περιπέτειες.
 
Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, ρώσος λογοτέχνης, αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο το 1970, καθώς είχε έντονες ανησυχίες ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει πίσω στη χώρα του. Η ακαδημία απέρριψε από τη μεριά της το αίτημα του Σολζενίτσιν να γίνει η τελετή στη σουηδική πρεσβεία στη Μόσχα και ο ρώσος λογοτέχνης αναγκάστηκε να απορρίψει το βραβείο. Το αποδέχθηκε το 1974, αφού εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση.
 
Παρότι ο Σαρτρ αρνήθηκε το βραβείο, η Ακαδημία τον καταχώρισε ως νικητή. Συνακόλουθα, παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να απορρίψει τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο (που ανέρχονται περίπου σε 900.000 δολάρια), δεν είναι δυνατόν να απορρίψει τον τίτλο.
 
Η μόνιμη γραμματέας της Ακαδημίας ήταν μάλιστα ξεκάθαρη σε σχετικές της δηλώσεις, υπονοώντας ότι ο Ντίλαν έχει κερδίσει το Νόμπελ, είτε το αποδέχεται, είτε όχι.
 
«Εάν δεν θέλει να έρθει δεν θα έρθει στην τελετή. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα μεγάλο πάρτι και η τιμή του ανήκει», τόνισε.
 
Συμπέρασμα: Ο Ντίλαν μπορεί να σνομπάρει όσο θέλει τα βραβεία. Το βραβείο Νόμπελ πάντως έχει καταχωρισθεί στο όνομά του. Είναι και θα είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016.

Πηγή: The Toc
  

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο