Χιλιάδες Ιρακινοί στη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες της Μοσούλης

Χιλιάδες Ιρακινοί φεύγουν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες γύρω από τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπου διεξάγεται μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
 
Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε σήμερα ότι 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στον καταυλισμό αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία από την περιοχή της Μοσούλης τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν.
 
Η ΜΚΟ επεσήμανε ότι ο καταυλισμός δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «είναι γεμάτος με σκουπίδια και περιττώματα, με επικείμενο τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες».
 
Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν μόνο 16 τουαλέτες τις οποίες μοιράζονται περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν πρόσβαση μόνο σε βρώμικο νερό.
 
Ο Ταρίκ Καντίρ, επικεφαλής της Save the Children για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μοσούλη, επεσήμανε ότι «οι συνθήκες εκεί είναι μεταξύ των χειρότερων που έχω δει, και αναμένουμε χιλιάδες ακόμη ανθρώπους σύντομα».
 
Από την πλευρά του, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι 100.000 με 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από τη Μοσούλη και να κατευθυνθούν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες.
 
Διεθνείς οργανώσεις αρωγής κατασκευάζουν στο βόρειο Ιράκ νέους καταυλισμούς για να υποδεχθούν έως και 20.000 οικογένειες, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμες μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
 
Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του οι περισσότεροι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για την εισροή προσφύγων.
 
Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη δεν είναι τόσο μεγάλος προς το παρόν, καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει «στην καρδιά της πόλης».
 
«Οι δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στην καρδιά της Μοσούλης. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε διάφορες μικρές περιοχές γύρω από τη Μοσούλη, στα περίχωρα της πόλης», δήλωσε η Ζάρα Ζαουκάρι.

Δειτε Επισης

Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ