Η διαφθορά στο επίκεντρο συνάντησης Νικολάου-Κυπριανού

Τα νομοσχέδια που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς παρουσίασε σήμερα στο ΑΚΕΛ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν όπως συνεχίσουν τη διαβούλευση έτσι ώστε να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις προτού αυτά οδηγηθούν στη Βουλή.
 
Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της παραχώρησης πρόσθετων όπλων προς τις διωκτικές αρχές χωρίς όμως αυτό να γίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεπώς “θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία σε αυτά τα ζητήματα”.

«Έχουμε πει στον Υπουργό ότι συμφωνούμε με το σκοπό της δημιουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την υποχρέωση αναφοράς πληροφοριών από μέλη της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά την αλλαγή των πειθαρχικών κανονισμών», είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνη έκανε λόγο για μια πολύ καλή συζήτηση κατά την οποία, όπως είπε, παρουσίασε τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς και την αναγκαιότητα όπως αυτά εξεταστούν ως ένα συνολικό πακέτο με σκοπό να δοθούν τα απαιτούμενα νομικά όπλα στην Αστυνομία για να μπορέσει να διερευνήσει θέματα διαφθοράς και ειδικότερα θέματα διαφθοράς που σχετίζονται με μέλη της Αστυνομίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ακούστηκαν οι προβληματισμοί του ΑΚΕΛ και ότι θα αναμένει αυτοί να συγκεκριμενοποιηθούν μέσα από εισηγήσεις που θα γίνουν.

Σε ερώτηση αν η όποια παρακολούθηση θα γίνεται μετά από την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον Γενικό Εισαγγελέα και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία λειτουργού της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο η παρακολούθηση θα γίνεται μετά από έκδοση δικαστικού διατάγματος, το οποίο θα ζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα και μόνο υπό τους όρους και προϋποθέσεις που θα ορίζονται από το σχετικό δικαστικό διάταγμα.

«Θα γίνονται μόνο από συγκεκριμένα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα για να μπορεί να υπάρχει και έλεγχος στα πρόσωπα αυτά και κάθε παραβίαση στους όρους του διατάγματος ή παρακολούθηση χωρίς διάταγμα θα τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές, κατασταλτικές και αποτρεπτικές για οποιονδήποτε επιχειρεί να παραβιάσει το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό οι παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο για τις περιπτώσεις που προνοούνται στο Σύνταγμα.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη