Δείτε γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο

Το ξέρατε ότι η ντομάτα ανήκει από βοτανικής άποψης στα φρούτα και ότι «ανακηρύχθηκε» λαχανικό το 1893; Αν και συνηθίζουμε να την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά ώστε να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή είναι λάθος.
 
Ο «πρωταγωνιστής» της χωριάτικης σαλάτας, η ζουμερή και γευστική ντομάτα, δεν έχει θέση στο ψυγείο, αλλά διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και δημοσιεύεται περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ντομάτα παθαίνει «σοκ» όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 12 βαθμών Κελσίου και μάλιστα δεν μπορεί να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση ακόμη κι αν στη συνέχεια την αφήσουμε εκτός ψυγείου.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε διάφορες ποικιλίες ντομάτας έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που προσδίδουν στην ντομάτα τη χαρακτηριστική γεύση της. Έτσι, αποθηκεύοντας την ντομάτα στο ψυγείο διατηρείται μεν φρέσκια, χάνει όμως τη νοστιμιά της. Γι’ αυτό άλλωστε η ντομάτα που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο είναι σχεδόν άγευστη σε σύγκριση με τη λιαστή ντομάτα, η οποία δεν έχει εκτεθεί καθόλου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο ερευνητής Χάρι Κλι, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, παρομοιάζει τη διαδικασία με την εκτέλεση μιας μουσικής σύνθεσης. Εάν βγάλουμε τα βιολιά και τα πνευστά, δηλώνει ο Κλι, θα έχουμε μεν ήχο, αλλά δεν θα είναι ο ίδιος. «Για να είναι η ντομάτα γευστική –δηλαδή να αποτελείται από το σωστό μείγμα οξέων, σακχάρων και οργανικών πτητικών ενώσεων– πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία μια ορχήστρα περίπου 30 χημικών ουσιών».

Προτιμήστε λοιπόν να αγοράζετε λίγες ντομάτες τη φορά και να τις καταναλώνετε άμεσα ώστε να τις απολαύσετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκιες αλλά και πιο γευστικές!
 
Πηγή: onmed

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στην Κύπρο καταγράφονται 38 νέα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του μαστού ετησίως
Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στη μακροβιότητα ατόμων με θαλασσαιμία
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Ιστορική συμφωνία ΠΟΥ για προετοιμασία έναντι μελλοντικών πανδημιών
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
Έλλειψη εδώ και τρεις μήνες σε αντιψυχωσικό φάρμακο-Πέραν των 38 χιλιάδων χαπιών ζητά ο ΟΑΥ
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου στην Πάτρα
Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών