Άσαντ και Ρωσία άνοιξαν διαδρόμους εξόδου αμάχων από το Χαλέπι

Ο συριακός στρατός τηρεί την προσωρινή εκεχειρία στο Χαλέπι και έχει υποχωρήσει, προκειμένου να δώσει χώρο στους αντάρτες που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω των δύο προκαθορισμένων διαδρόμων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.
 
«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Χαλέπι», να βοηθήσει στη μετακίνηση των πολιτών και τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας.
 
Οι ρωσικές δυνάμεις θα τηρήσουν την αυριανή κατάπαυση του πυρός, η οποία παρατάθηκε για τρεις ώρες (μέχρι τις 19:00 αντί για τις 16:00) και όλα τα ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα πλησιάζουν στο Χαλέπι σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων.
 
Οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι, εκ των οποίων οι έξι για τους άμαχους, τους ασθενείς και τους τραυματίες, και οι δύο για τους ένοπλους αντάρτες, θα ανοίξουν αύριο το πρωί και θα επιτηρούνται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν πηγές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
 
Στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους του βόρειου Χαλεπιού θα σταλούν εννέα λεωφορεία και επτά ασθενοφόρα, ενώ άλλα οκτώ λεωφορεία και ισάριθμα ασθενοφόρα θα παραλαμβάνουν αμάχους και τραυματίες στα νότια, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό Σεργκέι Ρουντσκόι. Εργαζόμενοι στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και εθελοντές της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου θα βοηθήσουν στην εκκένωση και θα συνοδεύσουν τους αμάχους στο ταξίδι τους μετά την αποχώρησή τους από το Χαλέπι.
 
Η επιχείρηση θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από τον ιστότοπο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας χάρη στις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί κοντά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
 
«Η ρωσική και η συριακή πλευρά εκπλήρωσαν όλες τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής επιχείρησης στο ανατολικό Χαλέπι», υπογράμμισε ο κ. Ρουντσκόι.
 
Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη
 
Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν συνομιλίες την Τετάρτη με στόχο να συμφωνήσουν στο πώς να διαχωρίσουν τους εξτρεμιστές παραστρατιωτικούς που συνδέονται με την αλ Κάιντα από τους επαναστάτες μαχητές στο Χαλέπι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια εκεχειρία.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Μάικλ Ράτνεϊ ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Ουάσινγκτον, ενώ η Μόσχα έστειλε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, τα ονόματα των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη.
 
Μαζί με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, συναντήθηκαν και αξιωματούχοι από περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά όχι από τη σύμμαχο χώρα της Συρίας, το Ιράν, το οποίο δεν προσκλήθηκε, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης πριν τη συνάντηση. «Η ιδέα είναι να εμπλακούμε με τους Ρώσους σε μια συζήτηση για το ζήτημα», είπε.
 
Οι συζητήσεις στη Γενεύη πραγματοποιούνται μετά από συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους την Τρίτη που είχε ως σκοπό το συντονισμό των προσπαθειών για μια νέα κατάπαυση του πυρός αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ξαφνικά ότι έχει τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές υπό τον έλεγχο των επαναστατών στο Χαλέπι.
 
 

Δειτε Επισης

Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ