Πόλεμο περιθωριοποίησης ιστορικών στελεχών του ΔΗΚΟ καταγγέλλει η Αντιγόνη

Συστηματικό πόλεμο περιθωριοποίησης ιστορικών  στελεχών του ΔΗΚΟ καταγγέλλει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, η πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος Αντιγόνη Παπαδοπούλου.
Στην επιστολή της, την οποία η κ. Παπαδοπούλου είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να την κυκλοφορήσει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, ενόψει της συνόδου του Σώματος το περασμένο Σάββατο προς επικύρωση των υποψηφίων δημάρχων που θα υποστηρίξει το ΔΗΚΟ, η Αντιγονή Παπαδοπούλου στηλιτεύει τις διαδικασίες που ακολούθησε η ηγεσία του κόμματος για την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων.  
Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για επιβράβευση αντικομματικών συμπεριφορών και επιλογή υποψηφίων στη βάση ανίερων συναλλαγών και υποσχέσεων με κριτήρια ξένα προς την τοπική αυτοδιοίκηση, που κάθε άλλο παρά ενδυναμώνουν ή σφυρηλατούν την ενότητα, την αξιοπιστία και το κύρος του ΔΗΚΟ, αλλά και του ιδίου του προέδρου του.
 
Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή της Αντιγόνης Παπαδοπούλου προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο:
 
κ. Νικόλα Παπαδόπουλο
Πρόεδρο Δημοκρατικού Κόμματος
Λευκωσία
14 Οκτωβρίου, 2016
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Όπως ανέφερα τόσο στην πρόσφατη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος (4.10.2016) όσο και στην τελευταία συνεδρία της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΚΟ Λευκωσίας (5.9.2016) στην παρουσία των μελών των τοπικών επιτροπών, το Δημοκρατικό Κόμμα σε επίπεδο ηγεσίας θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει  έγκαιρα τρία βασικά ζητήματα προτού καν ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής ή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από άτομα για την Δημαρχία ή τη θέση Δημοτικού συμβούλου στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης:
Α) ποίους Δήμους και κοινότητες θα διεκδικούσε,
Β) ποίες πολιτικές συμμαχίες θα επιδίωκε και
Γ) στη βάση ποίων  κριτηρίων θα γινόταν η επιλογή υποψήφιων  Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων .
Υποστήριξα μάλιστα πως όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί και αποφασιστεί προτού καν συζητηθούν οποιαδήποτε ονόματα  των ενδιαφερομένων και να είχαν εγκριθεί έγκαιρα και με διαφάνεια οι διαδικασίες από το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή.
Λυπάμαι να διαπιστώσω ότι όχι μόνο αφέθηκε να μπει «η άμαξα μπροστά από το άλογο», αλλά κάθε άλλο παρά έγιναν οι σωστές διαδικασίες. 
Από νωρίς αφέθηκαν (ή ενθαρρύνθηκαν ) άτομα να εξαγγείλουν τις δικές τους υποψηφιότητες. Να διοχετεύουν παντού και δημόσια πως τυγχάνουν της εύνοιας του Προέδρου, ή πως πιέστηκαν από την ηγεσία να διεκδικήσουν ή ακόμη πως είχαν εξασφαλίσει την υποστήριξη του  άλφα ή  του βήτα κόμματος. Να  συλλέγουν υποστήριξη με διάφορους τρόπους  προτού καν συγκληθούν τα συλλογικά όργανα για να ορίσουν την πολιτική του κόμματος στις  επικείμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.  Σε συσκέψεις που έγιναν, κάποια άτομα δεν  καλέστηκαν  αλλά  περιθωριοποιήθηκαν.  Στα πιο πάνω δεν υπήρξε δραστική παρέμβαση από την ηγεσία του Κόμματος για παρεμπόδιση ή έγκαιρη διορθωτική  δράση τέτοιων αντικομματικών συμπεριφορών, παγκύπρια, με αποτέλεσμα αρκετά αξιόλογα στελέχη να πικραθούν και να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.
Δυστυχώς η Κεντρική Επιτροπή  συγκλήθηκε αργά  (28 Σεπτεμβρίου 2016)  για να αποφασίσει εκ των υστέρων τις διαδικασίες  που έπρεπε να ακολουθηθούν, αφού ήδη προηγήθηκαν σωρεία λαθών, αποκλείστηκαν υποψηφιότητες με ψευδή δεδομένα, δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις  του Προέδρου με τους ενδιαφερόμενους ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες συναινετικές διαδικασίες  και αφέθηκαν  επιτήδεια να διαρρεύσουν στον τύπο, «ειδήσεις» που προλείαναν το έδαφος  για κάποιες υποψηφιότητες.
Επιλεκτικές διαρροές είδαν το φως της δημοσιότητας και στις  5.10.2016 στον Φιλελεύθερο, και όχι μόνο, αναφορικά και με ενδεχόμενη δική μου υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Στροβόλου, με εκτενή μάλιστα παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες για όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στη συγκεκριμένη συνεδρία αποχώρησα προτού το Εκτελεστικό καταλήξει σε ονόματα για τον Δήμο Στροβόλου και απέσυρα το ενδιαφέρον μου για τη Δημαρχία  για λόγους αξιοπρέπειας,  αφού Α) ο Πρόεδρος αρνήθηκε να παρασχεθεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις και με άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να διευρυνθεί η βάση  αποδοχής ενός κοινού δυνατού υποψηφίου για τη Δημαρχία  Στροβόλου, Β) γιατί είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα Χρίστου  Τσίγκη ως αντάλλαγμα της συμμετοχής του τελευταίου στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ  για τις βουλευτικές εκλογές  και Γ) γιατί ισχυρίστηκε πως δική μου πιθανή υποψηφιότητα δεν γινόταν αποδεκτή από κανένα άλλο κόμμα, ισχυρισμός που ήδη γνώριζα πως δεν ήταν αληθής .
Θα ανάμενα βέβαια α) να είχαν πρυτανεύσει διαφορετικά κριτήρια επιλογής υποψηφίων για την τοπική αυτοδιοίκηση παγκύπρια  και β) στοιχειώδη  εχεμύθεια όταν συζητούνται τέτοια θέματα σε κλειστή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου.
Οι  στενόκαρδες και  επιλεκτικές διαρροές σκοπιμοτήτων από στενούς σας συνεργάτες που είδαν  το φως της δημοσιότητας για πολλοστή φορά, επαληθεύουν τον συστηματικό «πόλεμο» περιθωριοποίησης   ιστορικών  στελεχών που με παρρησία τολμούν ακόμη, να υποδεικνύουν  λάθη και να στηλιτεύουν προσυνεννοήσεις και προμαγειρέματα, με γνώμονα μόνο την αγάπη τους στις αρχές του Δημοκρατικού Κόμματος .
Στοιχειώδεις κανόνες κομματικής δεοντολογίας απαιτούν πρώτιστα:
(1) να λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις με διαφάνεια στη βάση αρχών (και όχι από την ολιγομελή ομάδα των συμβούλων σας που  εκ των υστέρων  επιζητά επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων από το εκτελεστικό γραφείο),
 (2) περισσότερο σεβασμό και αναγνώριση της προσφοράς αξιόλογων στελεχών του ΔΗΚΟ από εσάς τον ίδιο,
 (3) περισσότερο εσωκομματικό διάλογο και
 (4) δραστική αντιμετώπιση σκόπιμων  κακόβουλων διαρροών στα ΜΜΕ για εξοστρακισμό ικανών στελεχών.
Αναμένω από εσάς κ. Πρόεδρε να λάβετε σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής και να προβείτε σε διορθωτικές ενέργειες  προστατεύοντας  το κύρος, την αξιοπιστία και την ενότητα  του κόμματος. Η συστηματική περιθωριοποίηση στελεχών με ιστορία προφοράς στους αγώνες του Δημοκρατικού Κόμματος, η επιβράβευση αντικομματικών συμπεριφορών και η επιλογή υποψηφίων στη βάση ανίερων συναλλαγών και υποσχέσεων με κριτήρια ξένα προς την τοπική αυτοδιοίκηση κάθε άλλο παρά ενδυναμώνουν ή σφυρηλατούν την ενότητα, την αξιοπιστία και το κύρος  του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και εσάς του ιδίου.
Αναμένω επίσης τερματισμό των συστηματικά σκόπιμων διαρροών.
Παρακαλώ όπως κοινοποιήσετε σήμερα  την παρούσα επιστολή προς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς ,
Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου
Τέως Ευρωβουλευτής
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις