Αυτές είναι οι ποινές στην Κύπρο για όσους κακοποιούν ζώα

Όποιος φτάνει στο σημείο να σηκώσει το χέρι και να σκοτώσει ένα ανυπεράσπιστο ζώο, τότε μπορεί να κάνει το ίδιο και σε άνθρωπο. Όπως καταλαβένετε, το συμπέρασμα είναι πως, δυστυχώς συμβιώνουμε με αρκετούς εν δυνάμει δολοφόνους, αλλά και απαίδευτους, αφού ως γνωστόν η παιδεία ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που ο λαός αυτός συμπεριφέρεται στα ζώα.

Παρά την ενημέρωση, τις επισημάνσεις, τις απαγορεύσεις, την τιμωρία, πολλές φορές και την διαπόμπευση μέσω διαδικτύου, περιστατικά κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων εξακολούθουν να υπάρχουν αρκετά. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν φωτογραφίες και βίντεο που συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και που μόνο τιμή δεν περιποιούν στους πρωταγωνιστές τους.

Σήμερα είχαμε ακόμη ένα περιστατικό, με την θανάτωση σκύλου στο Μαρί, από 72χρονο, ο οποίος υποστήριξε στην αστυνομία πως πυροβόλησε και σκότωσε τον εν λόγω σκύλο επειδή έκρινε πως ήταν επικίνδυνος.

Ο νόμος
Ο νομοθέτης προστατεύει τα Ζώα και διασφαλίζει την ευημερία τους μέσω του περί Προστασίας και Ευημερίας Ζώων Νόμου του 1994, αλλά και του περί Σκύλων Νόμου του 2002.

Σύμφωνα με τον νόμο Νόμο του 1994, όλοι όσοι κατέχουμε ζώα, έχουμε και υποχρέωση όπως διασφαλίζουμε την υγεία και την ευημερία τους, ενώ απαγορεύεται να εκθέτουμε ή να υποβάλλουμε, χωρίς εύλογη αιτία, οποιοδήποτε ζώο σε πόνο, ταλαιπωρία, τραυματισμό ή φόβο.

Επίσης απαγορεύεται σ’ οποιοδήποτε πρόσωπο εσκεμμένα και χωρίς εύλογη αιτία να χορηγεί ή να προμηθεύει, ή όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος να επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια, οποιουδήποτε δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σ’ οποιοδήποτε ζώο ή να προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί απ’ οποιοδήποτε ζώο.

Σε σχέση με τις ειδικότερες πρόνοιες του νόμου στο κομμάτι “Κακομεταχείριση”, σημαντικό είναι να τονίσουμε πως μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, καθώς επίσης και η θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης.

Σε κάθε περίπτωση εξάλλου που πρόσωπο έχει στην κατοχή του οποιοδήποτε ζώο, πρέπει να του παρέχει κατάλληλη για το είδος ή την κατηγορία του τροφή, νερό και φροντίδα και, όπου απαιτείται, στέγαση, ενώ η αναγκαία ελευθερία κινήσεων του ζώου δεν πρέπει να περιορίζεται μόνιμα ή άσκοπα με οποιοδήποτε τρόπο που συνεπάγεται πόνο, ταλαιπωρία ή τραμαυτισμό.

Να σημειώσουμε πως με τον όρο ζώα, νοείται κάθε είδος θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφίβιων, εντόμων, ιχθύων, μαλακίων και οστρακοδέρμων.

Οι ποινές
Σε σχέση τώρα με τις ποινές, ο νόμος προνοεί σε κάθε παρανομούντα φυλάκιση 12 μηνών ή/και πρόστιμο 1000 λιρών εφόσον είναι η πρώτη του καταδίκη, ενώ για κάθε επόμενη καταδίκη, η φυλάκιση φτάνει τους 24 μήνες ή/και πρόστιμο μέχρι 2000 λίρες.
 
Τι γίνεται στο εξωτερικό
Στην Ελλάδα οι ποινές για όσους κακοποιούν ζώα είναι αρκετά πιο βαριές σε σχέση με εμάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νόμο 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, το αδίκημα της κακοποίησης ζώου επιφέρει ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ή είναι εξαγοράσιμες.

Το 2014 όμως εκδόθηκε από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Σερρών μια απόφαση σταθμός, κατά 43χρονου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ γιατί είχε εντοπιστεί να σέρνει επί ώρες με μηχανή τον σκύλο του. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που επιβλήθηκε ποινή χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.

Σε μία άλλη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ σε 69χρονο ο οποίος πιάστηκε να βασανίζει και να χτυπά ανελέητα, με ένα παλούκι, μέχρι θανάτου ένα υποσιτισμένο, αδέσποτο σκυλί.

Εξάλλου, στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, υπάρχει αστυνομία ζώων, η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση κατεγγελιών που αφορούν κακομεταχείριση ζώων. Οι αστυνομικοί αυτοί  έχουν την εξουσία να προχωρήσουν σε απομάκρυνση ζώων από υποστατικά και να καταχωρήσουν καταγγελία στις δικαστικές αρχές κάθε περιστατικού κακοποίησης που πέφτει στην αντίληψή τους.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό