Αρνείται να υποστηρίξει Ε/κ Αιτήτρια στο ΕΔΑΔ η Κυπριακή Δημοκρατία
13:30 - 18 Οκτωβρίου 2016
Λύπη και απογοήτευση για την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στη διαδικασία της προσφυγής της στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας, εκφράζει μέσω των δικηγόρων της, η Ανδριανή Ιωάννου.
Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο εκ των δικηγόρων της, Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι η κα. Ιωάννου προσέφυγε στο ΕΔΑΔ τον Οκτώβριο του 2014 λόγω των καθυστερήσεων και της κωλυσιεργίας της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα (ΕΑΙ) στην οποία προσέφυγε το 2008 ζητώντας αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης και για την αξία της περιουσίας.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η κα Ιωάννου είναι ιδιοκτήτης 5 τεμαχίων γης, συνολικού εμβαδού 18 σκάλων στην Κώμα του Γιαλού, που της δώρισε η θεία της το 1997 και ζητά το συνολικό ποσό των €2,690,962 με βάση την εκτίμηση του Ελληνοκύπριου εκτιμητή.
Η Τουρκία, όπως είπε, προσφέρει μόνο Στερ.£60,000, δηλαδή, €82,300 για αγορά της γης και δεν δίδει οτιδήποτε για απώλεια χρήσης.
Παρά την απόφαση Δημόπουλος του 2010, πρόσθεσε, το ΕΔΑΔ θεώρησε την υπόθεση σοβαρή και αντί να την απορρίψει αμέσως, για μη εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων, προχώρησε με την διαδικασία. Έτσι απέστειλε στην Τουρκία τη
Δήλωση Γεγονότων ημερομηνίας 19 Νοεμβρίου 2015.
Σημείωσε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Αιτήτρια καταχώρησαν τις παρατηρήσεις τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας η Αιτήτρια είναι πολίτης, αναμενόταν να καταχωρήσει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2016, όπως γινόταν τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, φαίνεται να έχει αποφασίσει την μη συμμετοχή του Κράτους στην διαδικασία στο ΕΔΑΔ.
“Αυτό όχι μόνο στερεί από την Αιτήτρια την υποστήριξη του Κράτους της σ’αυτή την κομβική υπόθεση, αλλά πιο σημαντικά της στερεί τις πληροφορίες σχετικά με τις επίσημες εκτιμήσεις του Κτηματολογίου της Δημοκρατίας για τα κατεχόμενα”, συμπλήρωσε.
Έτσι, όπως είπε, “ διακυβεύεται όχι μόνο ο καθορισμός του ύψους των αποζημιώσεων σ’αυτή την υπόθεση αλλά και σ’ όλες τις άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπου το δεδικασμένο αυτό θα εφαρμόζεται”.
Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι στην υπόθεση Δημόπουλος το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η ΕΑΙ είναι εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας, το οποίο πρέπει να εξαντληθεί και ότι οι θεραπείες της Αποκατάστασης, Αποζημίωσης και Ανταλλαγής που, δήθεν, προσφέρει ήσαν εκ πρώτης όψεως επαρκείς.
Τώρα, προσθέτει, “ για πρώτη φορά εξετάζεται η πραγματική και όχι η θεωρητική αποτελεσματικότητα των θεραπειών της ΕΑΙ και ειδικότερα αυτή που αφορά το ύψος των αποζημιώσεων. Ο καθορισμός αυτός θα είναι δεσμευτικός και για άλλες υποθέσεις, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι”.
Η απουσία της Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, είπε ο κ. Δημητριάδης, “ όχι μόνο δεν βοηθά την Αιτήτρια αλλά είναι και μια νέα στάση, μετά από 25 χρόνια συνεχούς υποστήριξης των Κυπρίων πολιτών στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας”.
Η κα. Ιωάννου, σε γραπτή δήλωση της που ανέγνωσε ο κ. Δημητριάδης, αναφέρει ότι «στο τέλος της ημέρας δεν προσπαθώ να λύσω το Κυπριακό. Απλά διεκδικώ μια δίκαιη αποζημίωση μέσα από ένα άδικο και μεροληπτικό πολιτικό σύστημα στα κατεχόμενα».
Σκοπός της σημερινής διάσκεψης Τύπου, είπε ο κ. Δημητριάδης, “ είναι να ενημερωθούν οι εκτοπισμένοι και ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα καθώς και ο κόσμος γενικά για τις προσπάθειες της Αιτήτριας και την καινούρια στάση και απραξία της Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας και ορθής πληροφόρησης”.
Μάλιστα παρόμοια στάση φαίνεται να έχει υιοθετηθεί από το Κράτος και στην υπόθεση Λοϊζου ν Τουρκίας, Προσφυγή Αρ. 50646/15. Εκεί φαίνεται να διακυβεύεται η εγκυρότητα των πιστοποιητικών ιδιοκτησίας που εκδίδει η Δημοκρατία σχετικά με περιουσίες στα κατεχόμενα όπως καταγράφεται στην Δήλωση Γεγονότων, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2015.
Σε ερώτηση για ποίο λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία στο ΕΔΑΔ, ο κ. Δημητριάδης είπε δεν γνωρίζει και παρέπεμψε στην Κυβέρνηση για απαντήσεις.
“Αυτό που μπορεί όμως να σας πω ως γεγονός είναι ότι η αποχή του κράτους από την υπόθεση Λοίζου ισοδυναμεί με μη διαφωνία με την Τουρκία και τους Τ/κ δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Λοίζου. Δηλαδή στην υπόθεση εκείνη πέραν από τις θέσεις της Τουρκίας και των Τ/κ δικηγόρων δεν θα ακουστεί οτιδήποτε άλλο και το αποτέλεσμα θα δεσμεύει όχι μόνο εκείνη την υπόθεση αλλά και άλλους που βρίσκονται σε εκείνη την κατηγορία”, είπε.
“Ποίος ο λόγος της μη παρέμβασης για μένα είναι δύσκολο να τον αντιληφθώ”, είπε προσθέτοντας ότι “είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή τη στροφή του κράτους στο να μην υποστηρίξει τους πολίτες που διεκδικούν ατομικά δικαιώματα ενώ είχαμε συνηθίσει στη βοήθεια του κράτους μέσα στα πλαίσια που ορίζει το σύστημα”.
Είπε επίσης ότι “το κράτος δεν έχει μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να παρέμβει και να βοηθήσει”.
Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε τέλος για την συνέχεια της προσπάθειας της πελάτιδας του “έστω και μόνη για το καλό όλων των προσφύγων”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ