Η Βουλή στην ψηφιακή εποχή

 Παρουσίαση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και του «Φακέλου της Κύπρου» πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επικοινωνίας της Βουλής Ανδρέα Χειμωνίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και της Γενικής Διευθύντριας Βασιλικής Αναστασιάδου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Βουλής. «Θα δείτε σύντομα αυτόν τον τομέα να έχει συγκεκριμένα σημαντικά αποτελέσματα, από την ενίσχυση της υπηρεσίας της Βουλής μέχρι όλων των άλλων που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό, αλλά και ουσιαστικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης.

Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης, ο κ. Συλλούρης τόνισε, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ότι με την ψηφιοποίηση αναμένεται να βελτιστοποιηθεί και να αυξηθεί η χρήση από το κοινό, ενώ ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του Φακέλου της Κύπρου. Όπως ανέφερε, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική Βουλή για αξιοποίηση του υλικού που διαθέτουν, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα όλο το υλικό που υπάρχει τόσο στη Βουλή όσο και στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, θα παραδοθεί στη Βουλή και το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, αντίστοιχα.

«Με αυτά, θεωρώ ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε τρέχοντα ζητήματα όπως το θέμα των αγνοουμένων, αλλά και το ερευνητικό έργο όσων θέλουν να ασχοληθούν», συμπλήρωσε, τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, η χρήση της τεχνολογίας για αποδοτικότερη, ταχύτερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των εργασιών διαχείρισης, αναζήτησης και χρήσης εγγράφων και άλλου υλικού, αποτελεί στις μέρες μας εκ των ων ουκ άνευ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη αυτή, ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια την αποστολή ψηφιοποίησης, τόσο του παλαιού και σπάνιου υλικού που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη της Βουλής όσο και του υλικού για το Φάκελο της Κύπρου, με στόχο την εύκολη πρόσβαση των Βουλευτών, του προσωπικού, αλλά κυρίως των ερευνητών, φοιτητών και άλλων ενδιαφερομένων, σε αυτό το υλικό.

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πέρα από τους τόμους σύγχρονων βιβλίων, που υπάρχουν στην κυκλοφορία και μπορεί κάποιοι να τους συναντήσουν σε πολλές δανειστικές και μη βιβλιοθήκες, υπάρχουν και εκατοντάδες τόμων που διατηρούνται σε ελάχιστα αντίτυπα ή τα κατέχει αποκλειστικά η Βουλή, και σύμφωνα με την εμπειρία, ενδιαφέρουν πρώτιστα τους ερευνητές, ακαδημαϊκούς και φοιτητές. Πρόκειται κυρίως για υλικό ολόκληρης της περιόδου της Αγγλοκρατίας, όπως τα πρακτικά του Νομοθετικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου, τα blue books, τα civil lists, οι Οθωμανικοί κώδικες και άλλα. Η φυσική κατάσταση πολλών από αυτά δεν ήταν καλή λόγω της παλαιότητας και της χρήσης, με αποτέλεσμα, να μην είναι όλα στη διάθεση των πολιτών.

Με την ψηφιοποίηση που ήδη κάλυψε 500 τόμους, τίθενται ολόκληρες οι σειρές στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, σε ψηφιακή μορφή και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης. Η ψηφιοποίηση θα συνεχιστεί και για άλλα έντυπα που δεν καλύπτονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright).

Για την εύκολη πρόσβαση των ενδιαφερομένων, έχει δημιουργηθεί μικρό αυτόνομο εσωτερικό δίκτυο, με τέσσερα τερματικά στο χώρο της Βιβλιοθήκης, και ειδικό πρόγραμμα καταχώρησης, αναζήτησης και προβολής εγγράφων, με το οποίο, με ταχύτητα και ευκολία, μπορεί ο ερευνητής να αναζητήσει και να μελετήσει το έντυπο που τον ενδιαφέρει.

Στη βάση θα καταχωρηθεί, σε κατοπινό στάδιο, και ψηφιακό αρχείο οπτικοακουστικού υλικού, που επίσης είναι στους στόχους της Υπηρεσίας Επικοινωνίας που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του όλου έργου.

Η ψηφιοποίηση έγινε με σειρά που καθορίστηκε με γνώμονα τη σπανιότητα και τη φυσική κατάσταση του εντύπου, καθώς και τη συχνότητα αναζήτησής του από τους ενδιαφερομένους.

Το ήδη ψηφιοποιημένο υλικό, αποτελείται από:
 
  •  47 τόμους Blue Books
  •  8 τόμους πρακτικών Εκτελεστικού Συμβουλίου
  • 19 τόμους Civil List (colonial)
  • 33 τόμους πρακτικών Νομοθετικού Συμβουλίου
  • 83 τόμους Gazzette Αγγλοκρατίας
  • 42 τόμους Gazette Δημοκρατίας
  • 27 τόμους πρακτικών της Βουλής από το 1960-1998
  • 13 τόμους διάφορων εκδόσεων (ιστορικά - κυπριακή τραγωδία)
  • 10 τόμους εκδόσεων Κρατικού Αρχείου
  • 13 τόμους εκδόσεων της Βουλής
  • Όλα τα βρετανικά Hansards με αναφορά στην Κύπρο από το 1878 κ.ά.
 

Ψηφιοποιημένες, και θα αναρτηθούν σε εύθετο χρόνο, είναι και όλες οι κυπριακές εφημερίδες της περιόδου 1967-1974 και μερικές πολύ παλιές του 20ου αιώνα, καθώς και αριθμός 52 βιβλίων με αντικείμενο γενικότερα ιστορικά θέματα της Κύπρου, που επίσης θα αναρτηθούν σύντομα. Το ψηφιακό σύστημα της Βιβλιοθήκης είναι ήδη ανοικτό για χρήση από τους μελετητές.

Σε ό,τι αφορά το Φάκελο Κύπρου, το σύνολο του υλικού εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και άρχισε η καταχώρησή του σε παρόμοιο, αλλά αυτόνομο πρόγραμμα ψηφιακής αναζήτησης και προβολής εγγράφων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ταξινόμηση του υλικού.

Με την ολοκλήρωση της ταξινόμησης και την ανάρτηση του υλικού στο πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με τον τρόπο και τους κανονισμούς που θα καθοριστούν, ώστε να τεθεί το υλικό στη διάθεση των ερευνητών και κάθε ενδιαφερομένου.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταχωρηθεί δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) έγγραφα και έχουν αρχειοθετηθεί δέκα χιλιάδες (10.000) από αυτά.

Το υλικό του Φακέλου της Κύπρου, περιλαμβάνει εκτός από τα έγγραφα, φωτογραφικό, ακουστικό και οπτικό υλικό που επίσης θα αρχειοθετηθεί και θα είναι προσβάσιμο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα