Η Σύνοδος του Λονδίνου προειδοποιεί Ρωσία και Συρία με κυρώσεις

Με προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και της Συρίας, και με την παραδοχή από τον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν υπάρχει στη Δύση διάθεση ενεργότερης στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο η σύνοδος δέκα Υπουργών Εξωτερικών για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική τραγωδία στο Χαλέπι και στην υπόλοιπη συριακή επικράτεια.
 
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και Υπουργούς από τη Γαλλία, τη Γερμανία και χώρες της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου. Ο κ. Κέρι έφτασε στο Λονδίνο μετά από την πολύωρη συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελβετία, η οποία ωστόσο δεν απέδωσε κάποιο απτό αποτέλεσμα.
 
Η απειλή κυρώσεων αφορά αυτό που ο κ. Κέρι χαρακτήρισε ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από τις ρωσικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά των κατοίκων του Χαλεπίου.
 
 Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι δεν νομίζει πως οι Ρώσοι υποστηρικτές και το καθεστώς Άσαντ είναι ικανοί να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μπορέσουν έστω να πάρουν το Χαλέπι», πρόσθεσε ο οικοδεσπότης της συνόδου.
 
Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει ένα όριο που θα κάνει τη Δύση να αποφασίσει ότι «δεν πάει άλλο» και να επέμβει στρατιωτικά, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν έχω δει μεγάλη όρεξη στην Ευρώπη για να πάμε σε πόλεμο. Δε βλέπω τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών έτοιμα να κηρύξουν πόλεμο, δε βλέπω πολλές χώρες να αποφασίζουν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Επομένως, επιδιώκουμε τη διπλωματία διότι αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε και προσπαθούμε να βρούμε μία διέξοδο υπό αυτές τις συνθήκες».
 
Απαντώντας την περασμένη εβδομάδα σε ερωτήσεις Βρετανών βουλευτών, ο Μπόρις Τζόνσον είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία, λέγοντας ότι διεξάγονται συναφείς συζητήσεις. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για επέμβαση στη Συρία.
 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν στο Λονδίνο και τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Υεμένη, που έχει προκαλέσει εκτενή ανθρωπιστική καταστροφή.
 
Προσερχόμενος το πρωί της Δευτέρας στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Τζόνσον κάλεσε τη Ρωσία να επιλέξει άλλη οδό και να βρεθεί διπλωματική λύση σε νεότερες συζητήσεις στη Γενεύη.
 
Η Βρετανία και η Γαλλία αναμένεται να πιέσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για εντατικοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
 

Δειτε Επισης

Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»