Πεθαίνουν τα δέντρα στο πάρκο της Ακαδημίας  (pics)

Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, στην Αγλαντζιά, με το μεγαλύτερο ποσοστό δέντρων να απειλείται από την παρατεταμένη ανομβρία.
Το συγκεκριμένο πάρκο, το οποίο αποτελεί βασικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας κυρίως της ξηρασίας, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να σημειωθούν μαζικές νεκρώσεις δέντρων και να αποκοπούν.
Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό, που έχει εξασφαλίσει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα χρώματα των δέντρων μοιάζουν φθινοπωρινά στο συγκεκριμένο πάρκο, στην πραγματικότητα ωστόσο τα δέντρα φορούν τα κιτρινοκαφέ χρώματα του θανάτου.
Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες δέντρα υπέκυψαν στους εθνικούς δρυμούς, λόγω των ακραίων συνθηκών ξηρασίας που συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τη δικαιολoγημένη ανησυχία των πολιτών.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το πάρκο Αθαλάσσας είναι επίσης αντιμέτωπο με την απειλή των μαζικών νεκρώσεων δέντρων, ενώ στο μεταξύ η ξερή βιομάζα αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο Συντηρητής Δασών Α΄ του Τμήματος Δασών Κωνσταντίνος Νικολάου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την τραγικότητα του προβλήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για “μαζικές νεκρώσεις δέντρων”, οι οποίες συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με την ανομβρία.
Εξήγησε πως το είδος των δέντρων, δηλαδή η ήρεμη πεύκη (pinus pinea), με το οποίο είναι φυτεμένα τα πάρκα Ακαδημίας και Αθαλάσσας, είναι ένα απαιτητικό είδος το οποίο δεν μπορεί να αντέξει τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο.
“Είναι πιο απαιτητικό είδος σε σχέση με τη δική μας την τραχεία πεύκη (pinus brutia). Λόγω της ανομβρίας τα συγκεκριμένα δέντρα, επειδή έχει χρόνια που τα έχουν φυτέψει, είναι ουσιαστικά καχεκτικά και ο κύριος λόγος για τη  νέκρωσή τους είναι η υδατική καταπόνηση και η έλλειψη εδαφικής υγρασίας”, είπε ο κ. Νικολάου.
Όπως σημείωσε, “με την πάροδο του χρόνου, το συγκεκριμένο είδος μπορεί να νεκρωθεί από την υδατική καταπόνηση, ενώ κάποιες άλλες φορές, λόγω του ότι τα δέντρα είναι αδύνατα και εκκρίνουν κάποιες ουσίες, οι οποίες προσελκύουν φλοιοφάγα έντομα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παντελή νέκρωσή τους”.
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα